Ekonomi

Wall Street yöneticilerinin neredeyse tamamı ABD'nin stagflasyona girmesini bekliyor

Fed Başkanı Powell, sıklıkla yumuşak inişin gerçekleşebileceğini belirtiyor

20 Kasım 2022 09:16

Bank of America'nın Wall Street'in fon yöneticileriyle yaptığı ankete göre, yöneticilerin yüzde 92'si ABD'nin stagflasyona gireceğini öngörüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'nin resesyona girmeden enflasyonu arzu edilen seviyelere indirebileceğini belirtmek için kullandığı "yumuşak iniş" vurgusuna rağmen Wall Street'in fon yöneticileri, ABD'nin stagflasyona gireceğini düşünüyor. Bank of America'nın anketine göre önümüzdeki 12 ay içerisinde stagflasyon tahmininde bulunanların oranı yüzde 92'ye yükseldi. Stagflasyon, bir ülkede hem yüksek enflasyon hem de ekonomik durgunluğun eşzamanlı yaşanması anlamına geliyor

Fed'in en kötü senaryoda bile parasal sıkılaştırmaya devam edeceği düşünülüyor

Bloomberg'in aktardığı habere göre, BlackRock şirketinin küresel yatırım stratejisti Wei Li, ABD'nin hafif bir resesyona girdiği senaryoda bile Fed'in enflasyonu istenilen seviyeye düşürmek için politika faizini artırmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Citi Group stratejisti Alex Saunders, benzer bir şekilde ABD'de stagflasyon emarelerinin görüldüğünü aktardı.

Fed yöneticileri de beklentilerden iyi gelen enflasyon verisine rağmen parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini vurguladılar. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in enflasyonu düşürmek için politika faizini yüzde 5-5.25 aralığına kadar çıkarması gerektiğini belirtmişti. San Francisco Fed Başkanı Marly Daly ise faiz artışlarını durdurmanın "masada olmadığını" söylemişti. 

Kansas Fed Başkanı Esther George ise Fed'in resesyona neden olmadan enflasyonu ezmesinin giderek artan bir şekilde zorlaştığını kaydetmişti.