Dünya

Anket: Fransızlar Sarı Yelek hareketini desteklemeye devam ediyor; ulusal müzakereye bakış şüpheli

Harekete destek verenler, katılımcıların yüzde 64’ünü oluşturuyor

07 Şubat 2019 14:00

Son yapılan ankete göre, Fransız vatandaşları, Kasım 2018’de başlayan Sarı Yelek protestolarına destek vermeye devam ediyor.  Anket sonuçlarına göre Fransızların yüzde 64’ü protestoları hala desteklediğini belirtti.  Fransızlara sorulan üç temel soru; Sarı Yelek hareketine destek olup olmadıkları, hareketin haklılığı ve Ulusal Müzakere sürecinde protestolara devam edilmesi tartışmasıydı.

HuffingtonPost’ta yer alan YouGov anketinin sonuçlarına göre, Sarı Yelek protestoları Fransız vatandaşların gözünde hala haklı bir hareket. Harekete destek verenler katılımcıların yüzde 64’ünü oluşturuyor. Bu oran hareketin başladığı kasım ayında yüzde 70’lere kadar çıkıyordu.

Harekete destek vermeyenlerin ise büyük bir çoğunluğu Emmanuel Macron’un partisi LREM seçmenleri.

“Eylemler müzakere sürecine rağmen devam etmeli”

Anketin bir diğer sonucu ise, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un protestolara çözüm olarak sunduğu Ulusal Müzakere süreci hakkında vatandaşların fikirlerini ortaya koyuyor.  Yüzde 55’lik bir grup, müzakere sürecine şüpheyle baktığını belirtiyor. Protestoları bırakıp bu sürece odaklanmanın ‘suya taş atmak’ kadar yararsız olduğunu düşünüyorlar.

Ne olmuştu?

Kasım 2018'de başlayan Sarı Yelekler eylemlerinde başlangıçta hükümetin planladığı akaryakıt zamları protesto ediliyordu.

Ancak farklı siyasi görüşlerden protestocuların katılımıyla desteğin arttığı eylemlerde Macron hükümetinin politikaları da hedef haline geldi ve Cumhurbaşkanı Macron'un istifası istenmeye başlandı.

Protestocular, gösterilerde giydikleri yelekler nedeniyle kısaca Sarı Yelekler olarak anılıyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı, Cumartesi günkü eylemlere 69.000 kişinin katıldığını açıkladı. Bir önceki hafta 84.000 kişinin katıldığı belirtilmişti.