Gündem

Ankara'da, avukatlara ve insan hakları savunucularına polis müdahalesi

Polis dördü avukat beş kişiyi gözaltına alırken, bir kişi de copla yaralandı

22 Nisan 2019 15:58

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) çağrısıyla çok sayıda kentten Ankara’ya gelen avukatlar ve insan hakları savunucuları, Ankara Kızılay’da bulunan YKM önünde açlık grevlerine ilişkin olarak basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. Açıklama yapmak isteyenlere biber gazıyla müdahale eden polis, bazı avukatları gözaltına alırken, copla müdahale edilen bir kişi de başından yaralandı.

Artı Gerçek'in haberine göre, basın açıklaması yapmak ve hazırladıkları raporu Adalet Bakanlığı’na sunmak isteyen insan hakları savunucuları ve avukatlara polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Polis müdahalesinde Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Eş Sözcüsü Fatma Kılıçarslan kafasına aldığı cop darbesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Kılıçarslan daha sonra gözaltına alındı.

Polis müdahalesinde avukatlar Kenan Maçoğlu, Veysi Eksi, Ahmet Baran ve Bülent Aşa gözaltına aldı. Gözaltındaki 5 kişi, adli muayenelerinin ardından serbest bırakıldı.

Polis saldırısının ardından İHD binası önünde yapılmak istenen açıklama da engellendi. Bunun üzerine aynı binada bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. 

"Polis kendini anayasa yerine koyuyor"

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, polisin sert müdahalesini kınayarak, “Tipik bir polis devleti uygulamasıyla karşı karşıya kaldık. Tüm bunlar olağan hale getirilen OHAL rejiminin yansımaları” dedi. Türkdoğan, demokrasi ittifakının bir an önce kurulması gerektiğini dile getirirken, “Polis kendisini devlet yerine koyuyor, anayasa yerine koyuyor. Cumhur İttifakı’nın Türkiye’yi getirdiği nokta bu” diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mensur Işık ise Kürt annelerine yapılan saldırıyı hatırlatarak, “Saygısızlıktır, hadsizliktir. Bu halk düşmanlığıdır” dedi. Işık, “Bunlar artık çok hoyratlaştılar. Faşizm sona yaklaşıyor” ifadesini kullandı. 

Basın toplantısının ardından İHD, TİHV, ÇHD ve ÖHD’den bir heyet, Meclis’e geçti. Heyet, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP Grup Başkanvekilleri ile İyi Parti ve Saadet Partisi milletvekilleriyle görüşecek.