Gündem

Ankara'ya yürüyen Somalı madencilere jandarma müdahalesi

Jandarma komutanı, mahkeme kararına rağmen her ilçe girişinde kaymakamlığa başvuru yapılması gerektiğini öne sürdü

05 Ekim 2019 16:47

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler Ankara’ya yürüyüş başlattı. Yürüyüşe başlayan madenciler jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı. Kaymakamlık tarafından yasaklanmasına rağmen mahkeme kararı ile yürüyüş yapma hakkını elde eden Bağımsız Maden İş öncülüğündeki işçilerin Soma çıkışında yolu kesildi.

Gazete Duvar'ın haberine göre işçilerin Ankara’ya yürüyüşü Soma Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile başladı. Basın açıklaması öncesi polisin müdahalesi üzerine sendikacı Kamil Kartal bir süre polislerle tartıştı. Mahkeme kararına rağmen polisin engellemeye çalıştığı yürüyüş basın açıklamasının ardından başladı.

 
30 madencinin ve sendikacıların katılımı ile başlayan yürüyüşün önü bu kez Soma çıkışında jandarma tarafından kesildi. Jandarma komutanı alınan mahkeme kararının kendilerini bağlamayacağını ifade ederek, Soma’dan çıkılıp Bakır’a girilmek istenmesi halinde gözaltına alacaklarını  söyledi. Kamil Kartal ise aldıkları iznin Ankara’da Enerji Bakanlığı önüne kadar yürümelerine onay verdiğini ifade etti. Jandarma komutanı ise mahkeme kararına rağmen her ilçe girişinde kaymakamlığa başvuru yapılması gerektiğini öne sürdü.