Gündem

Ankara Üniversitesi akademisyenleri Sputnik grevini ziyaret etti: Gazetecinin ekonomik özgürlüğü; kaleminin özgürlüğüdür

30 Ağustos 2023 14:06

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğretim üyeleri Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve Prof. Dr. Çiler Dursun, Sputnik Türkiye’de süren grevin 14. gününde Ankara Bürosu önünde grev yapan gazetecilere destek ziyaretinde bulundu. Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir, “Buradaki gazeteciler arasında üniversitemizin sıralarında yetişmiş gazeteciler de var. Gazetecinin ekonomik özgürlüğü onun sermayeye, patronalara ve tüm güç odaklarına karşı kaleminin özgürlüğüdür” dedi. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Sputnik Türkiye yönetimi ile sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almıştı. Kararın ilanından sonra Sputnik Türkiye, TGS üyesi 24 çalışanını işten çıkarmıştı. Grev, 14. gününde devam ediyor.

Ankara Üniversitesi İLEF Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir ile öğretim üyesi Prof. Dr. Dursun, grevdeki gazetecileri ziyaret etti. Özdemir ve Dursun, Sputnik Ankara Temsilcisi Yelena Koçetkova ile greve ilişkin görüşmek istedi, ancak geri dönüş alamadı.

"Buradaki gazeteciler arasında üniversitemizin sıralarında yetişmiş gazeteciler de var"

Grevi ziyaret eden akademisyen Özdemir, şöyle konuştu:

“Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü olarak grevdeki gazetecilere destek ve dayanışma için buradayız. Buradaki gazeteciler arasında üniversitemizin sıralarında yetişmiş gazeteciler de var. Gazetecinin ekonomik özgürlüğü onun sermayeye, patronlara ve tüm güç odaklarına karşı kaleminin özgürlüğüdür. Burada gazeteciler kalemlerinin özgürlüğünün mücadelesini veriyorlar. Dolayısıyla yalnızca ekonomik haklar ve sosyal kazanımlar değil demokratik bir toplum için de seslerini yükseltiyorlar. O zaman gazetecilerin özgürce yazabileceği yarınlar için herkesi bugün grevdeki gazetecilerle destek ve dayanışmaya davet ediyoruz.”   

“Bu sorunun çözümü noktasında adım atabileceğimizi umuyoruz”

Sputnik Ankara Temsilcisi Koçetkova ile görüşmek için temas kurmaya çalışan Dursun ise, “Biz burada grevde olan gazetecilere ve eski öğrencilerimize destek için geldik. Kendileri ile görüştük. Süreci yakında takip ediyoruz. Sputnik Ankara’daki yöneticilerle de görüşme isteğimiz oldu şu an için buna olumlu bir dönüş olmadı ama bize geri dönüş yapacaklarını belirttiler. Onlarla bir araya gelip bu sorunun çözümü noktasında adım atabileceğimizi umuyoruz” dedi. (ANKA)