Gündem

Hale Gönültaş: IŞİD "bacı evlerini" finanse ediyor; ideolojik gerekçeyle aç bırakılan çocuklar var

Gazeteci Hale Gönültaş, Candan Yıldız’a yorumladı

14 Ekim 2022 11:31

Başkent Ankara'da Kur'an Kursu denilerek yaşları 6 ile 15 arasında değişen çocukların IŞİD ideolojisiyle yetiştirildiği yerleri yerinde tespit eden gazeteci Hale Gönültaş, IŞİD'in Suriye'de yaşadığı yenilgiden sonra pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşın kaçak yollarla Türkiye'ye geldiğini vurgulayarak "Özellikle mülteci mahallelerinde sabahın erken saatlerinde kız çocukları başörtüleriyle, erkek çocukları da takke ve şalvarıyla götürülürler. Bu çocuklar temel eğitim yaşlarında ama dini eğitime götürülüyorlar. Çünkü aileleri devlet eğitimine karşılar dolayısıyla çocuklarını devlet eğitimine gönderilmiyorlar. Sincan'da Keçiören'de, Çubuk'ta kız çocuklarının götürüldüğü bazen de yatılı olarak götürüldüğü evler var" diye konuştu.

Kimi mahallelerde bu cihatçı örgütlenmeyi yapanlara sempati olduğunu belirten Gönültaş, "Bacı evleri" adı altında, dört kadının birlikte yaşadığı, bütün giderlerinin örgüt tarafından karşılandığını evlerin olduğunu söyledi. Bu evlerde kız çocuklarını örgüte kazandırma faaliyetlerinin de yürütüldüğünü belirtti. Gönültaş "IŞİD'den dönen kadınlar öyle masum değiller" diye konuştu. 

IŞİD ideolojisine sahip ailelerin modern tıbba karşı olmaları nedeniyle sağlık sorunları olan çocukları kendi yöntemleriyle iyileştirmeye çalıştıklarını ifade eden Gönültaş "Bu çocuklar aç da bırakılıyor. Sahabilik dönemine uygun olarak yoksulluğa alışsınlar, süt içmesinler, yoğurt yemesinler, her susadıklarında su içmesinler diyorlar" ifadelerini kullandı. 

Öldürülen IŞİD lideri El Bağdadi'nin yakınındaki isimlerin Türkiye'de yakalandığını ancak üç kişinden ikisinin serbest bırakıldığını, diğer üçüncü kişinin ise 2 ay tutuklu kaldığını ifade eden Gönültaş "Onlardan biri Çubuk'ta, diğeri de Ankara-Şentepe'de yaşıyor" dedi. 

Gönültaş özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun linç girişimine maruz bırakıldığı Ankara'nın Çubuk ilçesindeki örgütlenmeye dikkati çekti. 


Ankara’da IŞİD eğitiminden geçen çocuklar…

Nasıl izin verildi?

Kadınlar örgütlenmede nasıl rol oynuyor?

“Pişman” olanların IŞİD’le bağı gerçekten kesildi mi?

Gazeteci Hale Gönültaş, Candan Yıldız’a yorumladı.