Gündem

Ankara'da belediye işletmeleri yok pahasına "eşe" dosta gitmiş; Korkutata Ailesi bir gün belediyeye, 29 gün kendine çalışmış

09 Ekim 2021 00:00

Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde bin 546 araç kapasiteli Göksu Park Otoparkı'nı aylık yalnızca 13 bin 199 TL'ye Korkutata Ailesi'ne, bin 628 araç kapasiteli Mavi Göl Otoparkı'nı da aylık bin 473 TL'ye eşi Nevin Gökçek'in vakfına kiraladığı ortaya çıktı. Korkutata Ailesi'nin Göksu Otoparkı'ndan bir günlük kazancı ile bir aylık kirayı karşıladığı, kalan 29 günde de kendi hesabına çalıştığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA), AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden kiraladığı Büyükada İskelesi'nden mahkeme kararına karşın çıkmamasına yönelik tartışmalar sürerken, Ankara'da da vakıf ve derneklere sağlanan ayrıcalıkların tablosu ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, çok sayıda belediye taşınmazını kendisine yakın Korkutata Ailesi'ne kiraladı.

Bir büfenin aylık kirası 875 TL

Kiralanan taşınmazlar arasında en dikkat çekeni Göksu Park Otoparkı oldu. Bin 546 araç kapasiteli otopark, 25 yıllığına yıllık 158 bin 399 TL'ye kiralandı. Aylık kiralaması 13 bin 199 TL'yi bulan otoparkta neredeyse bir günlük hasılatla bir aylık kirayı karşılayan Korkutata Ailesi'nin kalan 29 günlük hasılatı kazanç olarak kasasına gelir kaydettiği öğrenildi. Belediye yönetiminin değişmesinin ardından işletme tahliye edildi ve otopark BELTAŞ şirketine devredildi. Kiralaması yapılan işletmeler arasında sinema, mini car ve go cart pisti ile raylı tırtıl, akülü araç pisti ve açık havuz da yer aldı. Ailenin bu tesislerdeki işletmeyi devam ettirdiği öğrenildi. Korkutata Ailesi aynı zamanda metro istasyonlarında bulunan 60 adet meşrubat büfesini ucuz bedellerle belediyeden kiraladı. 10 yıllığına her biri aylık 875 TL gibi düşük ücretlerle kiralaması yapılan büfeler de EGO'ya devredildi.

Mavi Göl Otoparkı yıllık 17 bin TL'ye SOS Vakfı'na

Kamu zararına neden olacak miktarda düşük bedellerle kiralama yapılan vakıflardan biri de Gökçek'in eşi Nevin Gökçek'in kurucusu olduğu SOS Vakfı oldu. Bin 628 araç kapasiteli Mavi Göl Otoparkı, 10 yıllığına yıllık 17 bin 687 TL bedelle, 593 araç kapasiteli 50. Yıl Otoparkı da 25 yıllığına yıllık 43 bin 620 TL bedelle SOS Vakfı'na kiralandı. Vakıf, her iki otoparktan da tahliye edildi. Hacıbayram Caddesi'nde bulunan Belediye Çarşısı'ndaki üç dükkan da aylık 2 bin 248 TL bedelle 10 yıllığına SOS Vakfı'na kiralandı. Vakfın bu işyerlerindeki kiracılığı sürüyor.

5 katlı otel bedelsiz tahsis edilmiş

Ankara'da tartışılan spor kulüplerinden Keçiörengücü ile Büyükşehir Belediye Ankaraspor'a tahsis edilen otoparklarla bedelsiz verilen işletmeler re dikkat çekti. Sincan Spor Merkezi Kompleksi, Yelken Branş Binası ile Sincan Asaş Stadı 5 Katlı Oteli, Büyükşehir Belediye Ankaraspor'a bedelsiz devredildi. 8 bin araç kapasiteli Kocatepe Otoparkı da 25 yıllığına yıllık 58 bin 584 TL'ye kulübe kiralanan işletmeler arasında yer aldı. Keçiörengücü ise 405 araç kapasiteli Gençlik Parkı Otoparkı'nı 25 yıllığına yıllık 150 bin 996 TL'ye kiralarken, 600 araç kapasiteli AŞTİ Otoparkı'nı da aylık 24 bin 400 TL'ye belediyeden kiraladı. Keçiörengücü'ne tahsis edilen otoparklar arasında 156 araç kapasiteli Ulus Rüzgarlı ile 110 araç kapasiteli Aksu Köprü Altı otoparkları da yer aldı. Keçiörengücü ayrıca bir nikah salonunu da aylık 12 bin 488 TL'ye belediyeden kiraladı. Her iki kulüp de AŞTİ Otoparkı dışındaki tüm otoparklardan tahliye edildi ve işletme yetkisi BELTAŞ şirketine devredildi.