Gündem

"Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketinde yaşanan genel kurul krizinin altından Refik Tuzcuoğlu çıktı" iddiası

Tuzcuoğlu yerel seçimler sürecinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin genel sekreteriydi

02 Mayıs 2019 09:01

T24 Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı PORTAŞ şirketi yönetimi, 19. Olağanüstü Genel Kurulu’nun 7 Mayıs’ta yapılmasına 7 Yönetim Kurulu Üyesinin 5’inin oyuyla karar verdi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı, yerel seçimler sürecinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Refik Tuzcuoğlu, yönetimin aldığı kararı hiçe sayarak, 29 Nisan günü Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde kendi imzası ile genel kurul çağrı ilanının geçersizliği duyurusunda bulundu.

Baskı uygulamaya çalıştırlar

Duyurunun yayınlandığı gün Tuzcuoğlu’nun kalabalık bir grupla Portaş şirketine gittiği öğrenildi. Tuzcuoğlu ve yanındakilerin, Genel Müdür Ayşe Çalkan’ın odasına girerek baskı kurduğu, karar defterini almak istediği, Çalkan’ın bilgisi dışında Yönetim Kurulu kararı ile görevden alma girişiminde bulunduğu ve herhangi bir çağrı veya ilam yapmaksızın bazı üyelerin imzalarını alarak işlem tesis etmek istediği öne sürüldü.

Karar defterini istediler

Şirketin Genel Müdürü Ayşe Çalkan’ın, Genel Kurul süreci hakkında karışıklıkları ortadan kaldırmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği’nden mütalaa talebinde bulunması üzerine Hukuk Müşavirliği şirketten, hukuki mütalaa ile ilgili sağlıklı değerlendirme yapılabilmesi için bütün yazışmalar ile Yönetim Kurulu Karar Defterinin gönderilmesini talep etti. Talebin üzerine yazışmalar ile Yönetim Kurulu Karar Defteri Belediye Hukuk Müşavirliği’ne ulaştı.

Savcılık: Bize getirin

Yazışmalar ve yönetim kurulu karar defterinin Belediye Hukuk Müşavirliği’ne ulaşmasından yalnızca bir gün sonra, Refik Tuzcuoğlu, Portaş Genel Müdürü Ayşe Çalkan hakkında suç duyurunda bulundu. Çalkan, ifade vermek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na çağrıldı. Yine jet bir kararla, belediyeye müzekkere yazılarak Portaş A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Karar defterinin aslının Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi talep edildi. Talebin bu hızla alınmış olması ve karar defterinin yetkisiz ve hukuksuzca istenmesi soru işaretlerine neden oldu.

“Devlet memurudur, yöneticilik yapamaz"

Konu ile ilgili görüşüne başvurulan Ankara Büyükşehir Belediyesi kaynakları, “Kanunlara göre devlet memurları herhangi bir şirkette yönetim kurulu üyeliği, müdürlük gibi bir görev alamazlar. Belediye şirketlerinin yönetim ve denetim kurullarında sadece Belediye personeli olan Genel Sekreter ile belediyede yöneticilik yapan kişiler görev alabilir. Bu istisnai bir durum. Refik Tuzcuoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı kadrosunda olup, geçici görevlendirme ile Belediyemiz Genel Sekreter vekilliğini yürütmüş, 8 Nisan’da genel sekreter görevinden istifa ederek aslı görevine iade talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine 18 Nisan’da şahsın Belediyemiz ile ilişiği kesilmiştir. Yani bu şahsın şu anda kanunen şirket üzerinde hiçbir yasal yetkisi bulunmamaktadır. Kendisi devlet memurudur, hiçbir şirkette yöneticilik yapamaz” açıklamasında bulundu.

Suç duyurusunda bulunulacak

Belediye kaynaklarından yapılan açıklamada, “İlgili şahıs noterden ihtar çekerek genel kurul toplantısına itirazını sunmuştur. Hâlbuki Refik Tuzcuoğlu’nun böyle bir ihtar değil, istifa dilekçesi sunması gerekirdi. Ticaret Sicil Gazetesinde, Portaş Şirketi tarafından usulüne uygun olarak genel kurul yapılacağına dair ilan yayınlanmıştır. Bunun ardından Ticaret Sicil Gazetesinde, yönetim kurulu kararı olmaksızın ve karar defteri istenmeksizin Refik Tuzcuoğlu tarafından yayınlatılan genel kurulun iptaline ilişkin bir ilan hükümsüzdür.  Hem ticaret sicil memuru hem de Refik Tuzcuoğlu açık bir biçimde hukuk dışı bir eylemde bulunarak suç işlemektedirler. Kendisi hakkında görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca bu şahıs, memur disiplin suçu işlemiş olduğundan kendisine “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilmesi de gerekmektedir. İlgili şahıs hakkında gerekli disiplin soruşturmasının yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da başvuruda bulunulmuştur” dendi.