Gündem

"Anıtkabir Özel Defteri'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı sıfatının kullanılması semboliktir"

Ekrem İmamoğlu'nun "kamu görevini usulsüz üstlenmek" suçunu işlediği iddia edilmişti

06 Nisan 2019 15:11

Resmi olmayan sonuçlara göre yerel seçimde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu'nun Anıtkabir ziyaretinde Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesajda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı sıfatını kullanması hakkında suç duyurusunda bulunuldu.  İmamoğlu'na yönelik suç duyurusu hakkında avukat Melike Polat Yargıtay içtihadına göre suçun oluşmadığını belirterek, "Yalnızca sıfat kullanımı halinde bu suç oluşmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Artı Gerçek'ten Can Bursalı'nın haberine göre, İmamoğlu'na yönelik suç duyurusuyla ilgili avukat Melike Polat,  "Yargıtay'a göre yalnızca kamu görevine ilişkin bir sıfatın kullanılması halinde bu suç oluşmamaktadır, bu suçun oluşması için eylemli olarak bir kamu görevinin fail tarafından yerine getirilmeye kalkışılması zaruridir" ifadelerini kullandı. Avukat  Polat, İmamoğlu'nun kamu görevi yetkisini kullanmadığını, imzanın sembolik anlam taşıdığını "Anıtkabir Özel Defteri'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı sıfatının kullanılması semboliktir" sözleriyle belirtti.

Suç duyurusu, Elif Özge Çankaya adlı avukat tarafından Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na bulunuldu. Avukat Çankaya, üç maddelik suç duyurusu dilekçesinde "Seçimlerde nihai kararı verecek olan YSK'dır. Seçimlere itiraz da demokratik bir seçimin parçasıdır. Resmi kurumlara göre seçim sonuçları kesinleşmeden, mazbatasını almadan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ünvanını kullanıp imza atmak, TCK 262/1 uyarınca kamu görevini usulsüz üstlenmek suçunu oluşturmaktadır. Şüpheli bir kamu görevini kanun ve diğer mevzuatlara aykırı olarak yerine getirmeye teşebbüs etmiştir" ifadelerini kullandı.

Suç duyurusunda İmamoğlu'nun "kamu görevini usulsüz üstlenmek" suçunu işlediği iddia edildi.

Çankaya, suç duyurusu dilekçesini İmamoğlu'nun cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep ederek noktaladı.