Gündem

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini gündeme almıyor

Muhalefetin, Meclis'in yetki alanına giren konularda değişikliklere

01 Ekim 2019 13:53

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin yalnızca AYM tarafından denetlenebildiğini ancak Yüksek Mahkeme’nin bu işlevini yerine getirmediğini ifade eden Gök, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Bugüne kadar pek çok tartışmalı alanda kararname çıkarılmış ve devletin yeniden yapılandırılması başta olmak üzere, pek çok Kanun’da değişikliğe gidilmiştir. Ancak bunlar Anayasa’ya uygun mu, bilinmiyor” dedi. Kararnamelerin hangi koşullarda denetleneceğinin Anayasa’da belirlendiğini ifade eden TBMM Başkanvekili Gök, “AYM, bugüne kadar çıkarılan kararnamelerle ilgili açılan hiçbir davada henüz bir karar vermemiştir. Kararnamelerin denetlenmemesi gibi bir durum ortaya çıktı. Bu tablo, keyfiliği ve denetlenmeyen yeni bir yönetim yapısını ortaya çıkarır” dedi.

"Fren ve denetleme mekanizmasının ülkemizde kalmadığını gösteriyor"

İngiltere Başbakanı’nın Parlamentoyu askıya alma kararının İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan CHP’li Gök, şu değerlendirmeleri yaptı:

“İngiltere Yüksek Mahkemesi, bu kararı ile Başbakan’ın kararını denetlemiş, denge ve fren görevi yapmıştır. Bizim de tam olarak istediğimiz budur. Ülkemizde şu ana kadar çıkan kararnamelerle pek çok alanda değişiklikler yapılmasına karşın AYM’nin bunlara yönelik herhangi bir değerlendirme yapmaması, demokrasilerde olması gereken denge, fren ve denetleme mekanizmasının ülkemizde kalmadığını göstermektedir. Bu durum çok sakıncalıdır ve telafisi zor durumlarla karşı karşıya gelmemize yol açabilir.”