ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin bazı büyükşehirleri kaybetmesinin nedeninin "hesap hatası" olduğunu söyledi. İttifaklı seçimin bu sonucu getirdiğini söyleyen Uslu'ya göre CHP ittifak diplomasisi ve kurduğu esnek modellerde başarılı oldu. HDP, 7 Haziran'daki pozisyonuna çekilmesi için uyarı alırken "kazanamasa da kazandıran İYİ Parti" için seçmen "Sistem içinde kal" dedi. Uslu'ya göre CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu ise gelecekte önemli pozisyonlar alıp siyasette kalıcı iz bırakabilecek bir isim oldu.
Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre seçim sonuçlarına bakıldığında AKP’nin oy kaybetmediğine dikkati çeken Uslu, "Ekonomik kriz koşullarında değerlendirildiğinde Cumhur İttifakı’nın performansı çok iyi ve takdir edilmeli” dedi.
Uslu'nun Demirkaya'nın sorularına verdiği yanıtların bir bölümü şöyle:
31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre AK Parti çok sayıda büyükşehiri kaybetti. Siz bu sonuçları nasıl değerlendirdiniz?
Enterasan bir sonuç var ama bunu “AK Parti büyükşehirleri kaybetti” diye yorumlamak çok mümkün değil. Adana, Mersin zaten AK Parti’de değildi. Antalya ve Ankara’yı kaybetti. İstanbul’u da kaybetme olasılığı var. Süreç devam ediyor. Kaybedilen illeri tek tek değerlendirmek lazım. Antalya’da Anayasa referandumu ve genel seçimlerde Cumhur İttifakı muhalefetin gerisine düşmüştü, kaybedeceği büyük ölçüde belliydi. Ankara’da 2014 yerel seçimleri zorlukla kazanıldı. Kaybedileceğinin sinyali 5 yıl önce verildi. Ama ilçelerde kayıp yok. Belediye Meclislerinde çoğunluk devam ediyor. İstanbul’da da referandumda hayır çıktı, genel seçimlerde Cumhur İttifakı yüzde 50 oldu. İki adayın yarışacağı ve yüzde 50 oy gerektiren bir seçimde kaybetme riski bu sonuçlara bakıldığında görülüyordu. Ben yerel seçim süreci başladığında Ankara kadar İstanbul da riskli demiştim. Sonuçlara bakılınca AK Parti yüzde 48.5 oy aldı. Genel seçime göre 1.5 puan aşağıda.
Antalya, Ankara gibi kentlerde belediye başkanlığı seçimlerini neden kaybetti?
Ankara ve Antalya’da kaybettiren temel faktör bence iki adaylı yarıştı. İki adaylı yarışta her yerde yüzde 50 oy almanız gerek. AK Parti önceki seçimlerde yüzde 50’lere çıkmadan kazanıyordu. İstanbul 47, Ankara 44 ile alınmıştı. Antalya bunların da altında bir oyla kazanıldı. Bence AK Parti hesap hatası yaptı ve yüzde 50 oy alma zorunluluğu getiren bir tasarımla seçime gitti. Bu sonucu doğuran temel faktör ittifakla seçime gitmesi oldu. Türkiye geneline bakıldığında Ordu, Samsun gibi üçlü veya daha çok adaylı yarışlarda AK Parti’nin performansına bakılırsa, “oy kaybetti, AK Parti geriliyor” gibi yorumlar yapamayız.
Söyleşinin tamamı için tıklayın