Gündem

Amsterdam'da Türkiye için kurulan sandıklar karıştı: Arbede çıkan salonda neler yaşandı?

08 Mayıs 2023 18:20

Amsterdam-

Hollanda’da geçen hafta sonu başlayan Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için devam eden oy verme işlemi pazar gecesi büyük bir arbede ile sonuçlandı.

7 Mayıs akşamı Hollanda saatiyle 21:00’da oy sandıklarının kapanmasının ardında, güvenli bir şekilde oy sayımına geçilecekti; fakat oy verme işlemi bittikten saniyeler sonra, sebebi henüz netleşmeyen, büyük bir arbede ortamı yaşandı.

TIKLAYIN | Özlem, umut ve 'empati': Hollanda'da bir Türk seçmenin sandık izlenimleri

Ufak bir grup arasında başlayan kavga, gittikçe daha geniş bir alana yayıldı. Yetkililerin T24'e verdiği bilgiye göre çoğunlukla sandık görevlileri ve müşahitlerin bulunduğu salona, sandıkların kapanmasına çok az süre kala beklenmedik sayıda seçmen geldi. Seçmen kalabalığı içinde başlayan arbedeye, Hollanda Polisi hızlı bir şekilde tepki verdi. Alana yaşanan arbedeyle beraber, çok yüksek sayıda acil durum hizmetleri ekipleri gönderildi.

Hollanda'da Türkiye seçimleri için kurulan oy verme istasyonlarda polis yoğun güvenlik önlemleri almıyordu. Geçen hafta Türkiye seçim sandıklarında çıkan yumruklu kavga sonrası, Hollanda Polisi alana çok sayıda ekip göndermiş ve kontrolü artırmıştı. Pazar günkü olayların ardından ise Amsterdam Polis ekiplerinin ve eğitimli köpekler kongre merkezine gönderildi.

Pazar günkü olayın başlamasından bu yana Amsterdam Polisi (Politie Eenheid Amsterdam) resmi Twitter hesaplarından durumu halka aktardı.

Görgü tanıklarına göre kaosu hızlıca yatıştıran Amsterdam Polisi, kargaşaya yol açan grubu bariyerlerle ayrı bir alanda tuttu. Geriye kalan kalabalık, Hollanda Çevik Kuvveti olay yerine gelene kadar sandıkların kurulduğu Kongre Merkezi'nin içinde bekletildi. Polisin müdahalesi sırasında oy verme merkezinde olanlar, T24'e verdikleri bilgilerde polisin içeridekilerin sadece "tuvalete gitmeleri için" salondan ayrılmalarına izin verdiğini ve belirtti. Birkaç saat süren bu bekleme sırasında, dışarıda yeni bir kalabalık toplandı ve kısa süre içinde polis tarafından dağıtıldı.

Ülke halkına oldukça şaşırtıcı gelen bu durum, gece saatlerinden itibaren yerel basında geniş yer buldu. Hollanda’nın kamu yayıncısı NOS, seçim alanındaki Türk sandık görevlilerine dakikalar içerisinde ulaştı ve olayı haberleştirdi.

Yaklaşık gece 01:30 sırasında, güvenlik sağlandıktan sonra içerideki kalabalık serbest bırakıldı. Amsterdam Polis ekiplerinin resmi Twitter hesapları üzerinden yaptığı açıklamaya göre, herhangi bir gözaltı yapılmadı.

T24'e bilgi veren sandık görevlileri, geçen hafta içerisinde medyaya çıkan yumruklu kavga harici birkaç ufak çaplı tartışmanın yaşandığı ama hiçbirinin “birbirine pet şişe atmaktan” öteye gitmediğini söyledi. Dün akşam, alanda var olan ekiplere ek çağırılan üniteler, eğitimli köpekler ve çevik kuvvet de görev yaptı. Arbedeye neden olan kişiler hakkında yetkililerce soruşturma başlatıldı.

2018 yılında gerçekleşen seçimlerde, Hollanda'daki Türklerin yaklaşık %75’i Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermişti. 

Alanda saatlerce bekleyen Türk sandık görevlileri ve müşahitler, çıkan olaylar sebebiyle "ciddi endişe yaşadıklarını" belirtti. Kaos ortamına rağmen, sandıkların güvenle kapandığı, oy sayımının yapıldığı ve gece yarısı saatlerinde kurula gitmek üzere araçlara yüklendiği bildirildi.