Spor

Amedspor maçında, Bursaspor tribünleri 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' posteri açtı

Yaşananların ardından İçişleri Bakanı Soylu soruşturma başlatıldığını açıklarken, Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi

05 Mart 2023 14:24

T24 Haber Merkezi

Amedspor takımına yönelik dün gece kaldıkları otelde başlayan saldırılar, statta da devam etti. Maç öncesi ısınmaya çıkan iki takım futbolcuları arasında arbede yaşandı. Tribünlerdeki Bursasporlu taraftarlar 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen "Beyaz Toros" ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın pankartlarını açtı. Öte yandan taraftarlar sahaya bıçak ve mermi attı. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bursa’daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır" dedi. Diyarbakır Barosu ise yapılan ırkçı saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

TFF 2'nci Lig Beyaz Grup'ta 23'üncü hafta karşılaşmasında Bursaspor sahasında Amedspor'u konuk etti. Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda oynanan mücadeleyi, ev sahibi ekip 2-1 kazandı.

Karşılaşma öncesi, iki takımın futbolcuları arasında gerginlik yaşandı. Bursasporlu futbolcuların Amedsporlu oyuncuların üzerine yürüdüğü arbede, polis müdahalesiyle son buldu.

Maç öncesi Amedspor oyuncularına saldırı gerçekleştirilirken Bursaspor tribünlerinde 90'lı yıllardaki faili meçhul cinayetler ile özdeşleşen "Beyaz Toros" ve 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın posterleri açıldı. 

Dün gece yine bir grup Bursaspor taraftarı, Amedspor’un konakladığı otelin önünde "Ne mutlu Türk'üm diyene" sloganları atmış, Mehter Marşı çalmıştı. Havai fişek patlatan grup, Amedsporluları hedef alan küfürler etmişti.

Çevik kuvvet müdahale etti

Amedsporlu futbolcular, zemini incelemek için sahaya çıktığında, tribünlerdeki Bursaspor taraftarlarının protestosuyla karşılandı. Amedsporlu bazı futbolcuların da taraftarlara karşılık vermesiyle tansiyon yükseldi. Bunun üzerine Bursasporlu futbolcular da sahaya çıktı. İki takım futbolcuları arasında yaşanan arbedeye çevik kuvvet polisleri müdahale etti. Polisin müdahalesiyle saha içerisindeki arbede sonlandırılırken, her iki takımın oyuncuları soyunma odasına geri döndü. Amedsporlu futbolcuların soyunma odasına girişi sırasında tribünlerden pet şişe atıldı.

İçişleri Bakanı Soylu: Soruşturma başlatıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pankartlarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Bakan Soylu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Bursa’daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır." 

Amedspor Başkanı Yıldırım'dan sert açıklama

Maçın ardından bir açıklama yayımlayan Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, TFF Başkanının telefonunu kapattığı açıkladı. Takımının sahada korkusuzca mücadele etmesini tebrik eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Dünden beri yaşanan bütün barbarlığa, saldırılara, müdahalesizliğe TFF Başkanının telefonunu kapatmasına, hakemin maçı tatil etmesi için birinin ölmesini beklemesine rağmen sahada korkusuzca mücadele eden aslanlarımızı hocalarımızı ve yöneticilerimizi tebrik ederim."

Diyarbakır Barosu'ndan suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, maçta yaşananlarla ilgili yaptığı suç duyurusunda halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, hakaret ve görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiğini belirtti. 

Resmi siteden yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

"TFF 2. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor kafilesine yönelik, Bursaspor ile deplasmanda oynanacak müsabaka nedeniyle bulundukları otelin önünde ırkçı eylemlerde bulunanlar hakkında 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik veya Aşağılama (TCK 216/1-2)', 'Genel Güvenliği Kasten Tehlikeye Sokma (TCK 170)' ve 'Hakaret (TCK 125)'; tedbir almayanlar hakkında da 'Görevi Kötüye Kullanma (TCK 257)'dan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu yapıldı."

Sahaya bıçak ve mermi atıldı

Gazeteci Mahmut Bozarslan, sosyal medya mecrası Twitter üzerinden sahaya atılan bıçak ve mermi görsellerini paylaştı. Bozarslan, "Bursaspor-Amedspor maçında sahaya bıçak ve kurusıkı mermi atıldı.... Bu kadar acı varken, başka acıyı kaldırmaz bu memleket" ifadelerini kullandı.

Amedsporlu futbolcular, sahaya çevik kuvvet yardımıyla çıktı, maç sırasında da sahaya yabancı madde yağdı.

Amedspor maç sonunda saldırıya uğradıklarını açıkladı, görüntüleri paylaştı

Bursaspor'un 2-1'lik skorla kazandığı maçın ardından Amedspor’dan yeni bir açıklama daha yapıldı. Kulüpten yapılan açıklamada, maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından, oyuncularına yönelik saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

Amedspor’dan yapılan açıklama şöyle:

"Maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından futbolcularımıza fiziki saldırı gerçekleşti. Saldırı anlarından kayıt alınabilen görüntüler."
 
 

Sezgin Tanrıkulu: Yaşananlar spor ahlakının ve futbol kültürünün dışından odakların provokasyonlarıdır

Maç öncesinde Amedsporlu futbolculara saldırı görüntülerini paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Dün konakladıkları otelde bugün müsabaka için çıktıkları futbol sahasında ırkçı saldırıların ve fiziksel şiddetin hedefi olan #Amedspor Bursaya futbol oynamaya gelmiştir.Yaşananlar spor ahlakının ve futbol kültürünün dışından odakların provokasyonlarıdır. #Amedsporyalnızdeğildir" dedi.

Amedsporlu taraftarlardan tepki

Bursaspor tribünlerinden açılan "Beyaz Toros" ve "Yeşil" posterlerine tepki gösteren Amedsporlu taraftarlar tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "Beyaz toroslarınızı da yeşilinizi de yeneceğiz!" ifadelerini kullanıldı.