Bilim / Teknoloji

Amazon'da yeni bir kurbağa türü keşfedildi

25 Mayıs 2023 17:55

Amazon yağmur ormanlarında yeni bir tür alev desenli kurbağa keşfedildi.

Independent Türkçe'nin haberine göre, söz konusu tür, sürüngeler ve amfibiler üzerinde uzmanlaşan Germán Chávez ve Alessandro Catenazzi'nin de aralarında yer aldığı bir araştırma ekibi tarafından bulundu. Araştırma için Peru'nun merkezindeki Amazon ovalarını ziyaret eden ekip, bu bölgede yeni bir tür keşfetmenin fırsat olduğunu belirtirken, bunun orta büyüklükte bir ağaç kurbağası olduğunu aktardı.

Araştırmacılar, türün bunca zamana kadar birçok bilim insanının "radarına" takılmadan yaşamını sürdürebilmesine şaşırdıklarını söyledi. Ancak kısa bir süre sonra bu kurbağanın da aslında bölgede yaygın görülmediği ortaya çıktı.

"Yalnızca iki örnekle açıklamak zordu"

İlk karşılaşmadan birkaç ay sonra bölgeye geri dönen ekip, bu türden yalnızca iki kurbağa görebildi. Chávez, "O noktada, elimizdekinin yeni bir tür olduğunu biliyorduk ama bunu yalnızca iki örnekle açıklamak zordu" ifadelerini kullandı.

Bulgularını hakemli bilimsel dergi Evolutionary Systematics'te yayımlayan ekip, bu kurbağaların habitatlarının da tehlikede olduğunu vurguluyor. Özellikle yangınlar,  Scinax pyroinguinis gibi türlerin daha keşfedilemeden yok olmasına sebebiyet verebilir.