Gündem

Amasya Genelgesi'nin 100. yılı: "Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır"

100. yıl, Amasya'da konserle kutlandı

22 Haziran 2019 12:51

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 22 Haziran 1919'da Amasya'da ilan ettiği ve "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ifadesinin yer aldığı Amasya Genelgesi'nin 100. yılı kutlanıyor. Dün Amasya'da Atatürk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında sanatçı Kıraç, 10 bin kişi ile 100. yılı kutladı.

Amasya 12 Haziran Şehir Stadyumunda sevilen parçalarını Amasyalılar ve 100. Yıl için seslendiren Kıraç, unutulmaz bir gece yaşattı.

Kıraç hit olmuş Ayşe, Gülpembe, Karahisar Kalesi, Karakaş Gözlerin Elmas gibi parçalarını seslendirdi.
Kıraç, “Yıllar sonra Amasya’da, 100. Yılda burada olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Milli Mücadelemizin en önemli, başlangıç yerlerinden biri olan Amasya’da gerçekten çok mutluyuz. 100. Yılda burada olmak, bitmeyen 19 Mayıs hala devam ediyor. Bizi buraya çağıran, davet eden başta sayın valimiz olmak üzere çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Amasya Valisi Dr. Osman Varol ise, “Bu coğrafyaya ait olan, Anadolumuza ait olan bize ait olan, bizim özümüz olan ezgileri o muhteşem yorumuyla senelerdir gençlere sevdiren ve gelecek kuşaklara taşıyan Kıraç ve ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Varol, sanatçı Kıraç’a çiçek ve şilt takdim etti. Kıraç, Amasyalılara yaklaşık bir buçuk saat süren bir müzik ziyafeti yaşattı.

Cumhuriyetin doğum belgesi olarak kabul edilen Amasya Genelgesi'nin içeriği şöyle:

1- Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikededir.

2- İstanbul Hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu hal, milletimizi âdeta yok olmuş göstermektedir.

3- Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

4- Milletin içinde bulunduğu bu duruma göre harekete geçmek ve haklarını yüksek sesle cihana işittirmek için her türlü tesir ve denetimden uzak milli bir heyetin varlığı zaruridir.

5- Anadolu'nun her bakımdan emniyetli yeri olan Sivas'ta bir kongre toplanacaktır.

6- Bunun için her ilden milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olduğu kadar çabuk yetişmek üzere yola çıkarılması gerekmektedir. Bu temsilciler, Müdafaa-i Hukuk, Redd-i İlhak cemiyetleri ve belediyeler tarafından seçilecektir.

7- Her ihtimale karşı, bu meselenin bir milli sır halinde tutulması ve temsilcilerin, lüzum görülen yerlerde, seyahatlerini kendilerini tanıtmadan yapmaları lazımdır.

8- Doğu illeri için, 10 Temmuz'da Erzurum'da bir kongre toplanacaktır. Bu tarihe kadar diğer illerin temsilcileri de Sivas'a gelebilirlerse; Erzurum Kongresi'nin üyeleri, Sivas genel kongresine katılmak üzere hareket edecektir.