Oxford Üniversitesi'nden Dr Vanessa Raymont, 50'den fazla deneme merkezinden gönüllülerin taranacağı bir çalışmaya liderlik ediyor.
Raymont, BBC'ye, çeşitli demans kan testlerinin umut verici sonuçlar vermesine rağmen sınırlamaları olduğunu söyleyerek, "Araştırmalar çok yaşlıları, etnik azınlıkları ve diğer tıbbi rahatsızlıkları olanları dışlama eğilimindeydi, bu nedenle verilerin gerçekte nasıl göründüğünü anlamamız gerekiyor, bu yüzden bu projeler bu kadar önemli" diye konuştu.
University College London (UCL) ekibi, beyindeki amiloid ve tau düzeylerini gösterebilen, p-tau217 adı verilen, Alzheimer hastalığı için en umut verici biyobelirteç üzerine odaklanacak.
Araştırmayı yürüten UCL nöroloji profesörü Jonathan Schott şunları söyledi: "Alzheimer hastalığının erken ve doğru teşhisi zaten önemlidir, bu da insanların uygun bakım ve ilaçlara erişmesine olanak tanır. Umduğumuz gibi Alzheimer hastalığını yavaşlatabilecek yeni tedaviler yakın zamanda kullanılabilir hale gelirse, bu hayati önem taşıyacaktır"