Resmi Gazete’nin 28 Temmuz tarihli sayısında yayınlanan tebliğe göre, mayıs ayında 501 kurum ve kuruluşa, çeşitli destekleri içeren 13.5 milyar lira yatırım tutarlı teşvik belgesi verildi. Bu kurumlar arasında yer alan Doğu Biga Madencilik, Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için ÇED raporunda 45 bin ağaç kesileceği belirtilmesine karşın, 195 bin ağaç kestiği iddiasıyla geçen ay gündeme gelmişti. Şirket, 865 milyon lira bedelli ve yıllık 3.8 ton kapasiteli altın ve gümüş madenciliği zenginleştirme yatırımı için teşvik belgesi aldı. Doğu Biga Madencilik, Kanadalı şirket Alamos Gold’un taşeronluğunu yapıyor.
Uzmanlar, ağaç katliamının yanı sıra altın madeni siyanürle çıkarılacağı için hem bölgedeki doğal yaşamın hem de bölge halkının sağlığının tehdit altında olduğu yönünde değerlendirme yapıyor.
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu konuyu bir soru önergesiyle geçen ay Meclis gündemine taşımıştı.
Resmi Gazete’deki listeye göre, Koçak Farma İlaç ve Kimya AŞ, Tekirdağ’da yıllık 9.3 milyon kilogram kapasiteli ve 2 milyar lira yatırım bedelli ilaç üretim modernizasyon yatırımı için, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de 1.54 milyar lira bedelli belediye hizmetleri yatırımı için teşvik belgesi aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yalanlama
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada 195 bin ağacın kesildiği iddiası yalanlanarak, gerçek rakamın 13 bin 400 olduğu aktarılmıştı.
TIKLAYIN - Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kazdağları açıklaması
TIKLAYIN - Kazdağları'ndaki ağaç kıyımına ünlülerden tepki