Gündem

Altılı Masa kurmayları: Genel başkanlar yarın yalnızca depremi konuşacak

17 Şubat 2023 17:22

Altılı Masa'da genel başkanlar yarın deprem gündemli buluşmaya hazırlanırken, toplantı sonrasında yayınlanacak bildiride seçim tartışmalarına girilmesi beklenmiyor. Partilerin kurmayları, “Genel başkanlar yarın yalnızca depremle ortaya çıkan felaketin sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik politikaları konuşacak” dedi. Toplantıda ayrıca, deprem nedeniyle ertelenen bir sonraki seçim gündemli toplantının tarihi belirlenecek.

Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından, 13 Şubat’taki toplantıyı erteleyen altılı masada genel başkanlar, yarın deprem gündemli toplantıda bir araya gelmeye hazırlanıyor. Saadet Partisi ev sahipliğinde düzenlenecek toplantı öncesinde T24’ün sorularını yanıtlayan partilerin üst düzey yöneticileri, yarınki toplantıda genel başkanların yalnızca depremi konuşacaklarını vurguladı. Parti kurmayları, toplantının gündeminde seçim tarihi ile ilgili bir başlığın bulunmadığını belirterek, “Genel başkanların da bu konuya girmesini beklemiyoruz. Ayrıca seçim tartışmaları kamuoyu gündeminde devam etse de yayınlanacak bildiride de bu konuya değinilmesini beklemiyoruz” ifadesini kullandı.

Muhalefet, Arınç’ın açıklamalarına tepki göstermişti

AKP’nin kurucularından, eski TBMM Başkanı, Bülent Arınç’ın seçimin ertelenmesine yönelik çağrısının ardından muhalefet, AKP’nin seçimi erteletme hazırlığında olduğunu iddia ederek tepki göstermişti. Ancak AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Arınç’ın açıklamaları partimizin kurumsal görüşünü bağlamamaktadır” diyerek, “Cenazelerimizi defnederken, yaralılarımıza sahip çıkarken böyle bir şeyi hiçbir şekilde konuşmayız” ifadesini kullanmıştı. Bu tartışmaların ardından altılı masanın yarınki buluşmasında seçim tartışmalarına girip girmeyeceği merak ediliyordu.

Erdoğan, 14 Mayıs’tan yana tavır koydu

Altılı Masa'da yarınki toplantıda seçim konuşulmamasına yönelik görüşün ağırlık kazanmasında AKP’den bu konuda bugüne kadar tarihle ilgili henüz bir açıklama gelmemiş olmasının da etkili olduğu ifade edildi. Öte yandan AKP MYK toplantısında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da seçimin 14 Mayıs’ta yapılmasından yana tavır koymasının da bu karara etki ettiği de belirtiliyor.

Temel Politikalar Ortak Çalışma grubuna görev verilecek

Bu arada genel başkanların, yarınki toplantıda deprem bölgesinde edindikleri izlenimleri, gördükleri eksiklikleri masaya yatırması ve bundan sonraki sürece dair de neler yapılması gerektiğine yönelik fikirlerini aktarmaları bekleniyor. Bununla birlikte depremzedelerin yaralarının sarılması noktasında da yapılacaklarla ilgili Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu’na da sorumluluk verileceği ifade ediliyor.

Komisyon, ortak politika için çalışma yapabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ile Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir’den oluşan komisyondan, deprem sonrasında yapılması gerekenlere yönelik ortak politikalar üretilmesi için kısa sürede bir çalışma yapmasının istenebileceği de belirtiliyor

Seçim gündemli toplantının tarihi belirlenecek

Yarınki toplantıda ayrıca genel başkanların, altılı masanın seçime yönelik çalışmalarını devam ettirmek üzere yine Saadet Partisi ev sahipliğinde düzenlenecek bir sonraki toplantının tarihini de netleştirmesi bekleniyor. Altılı masanın, cumhurbaşkanı adayının da gündeme geleceği 13 Şubat’ta düzenlenmesi planlanan toplantısı, deprem nedeniyle ertelenmişti.