Gündem

Altay Tankı motoruna yeni alternatif ABD’den mi?

Bakan Akar’ın “fırtına obüsünde ABD menşeili motor” yanıtı, gözleri Altay Tankı’nın motoruna çevirdi

09 Aralık 2022 00:30

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan’ın sorusuna verdiği yanıtta fırtına obüslerinin seri üretimi için ABD menşeili bir güç grubu ile test faaliyetlerinin devam ettiğini açıkladı. Kamuoyunda yer alan bilgilere göre fırtına obüsü ile Altay tankında aynı motorun kullanılabilir olduğuna dikkat çeken Emecan, “Bu durumda Altay Tankı’nda yerli motor üretiminden vaz mı geçildi? Milli tankın motoru ABD’ye mi teslim edilecek” sorularını gündeme getirdi.

 “İhale soruları yanıtsız kaldı”

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2023 bütçesine yönelik görüşmelerinde milletvekilleri tarafından kendisine yöneltilen soruları yazılı olarak yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, bütçe görüşmeleri sırasında BMC tarafından işletmesi devralınan Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nda üretilen 6 fırtına obüsünü gündeme getirmişti.

Emecan, Bakan Akar’dan, 6 fırtına obüsü ile ilgili ihale yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa ihaleye hangi firmaların katıldığını ve hangi koşullarda kimin kazandığını yanıtlamasını istemişti. Soruları yazılı yanıtlayan Akar, ihale ilgili soruları yanıtsız bıraktı ancak “Envanterdeki mevcut işletme yedekleri ile yeni nesil 6 adet fırtına obüsü üretilmiştir. Ayrıca seri üretimin devamı için hem ABD menşeili hem de yeril güç grubunun test faaliyetleri devam etmektedir” ifadesini kullandı.

 “SSB yerli motor çalışıyordu”

 Savunma Sanayii Başkanlığının bir yandan yerli ve milli imkanlarla üretileceğini duyurduğu Altay Tankı projesini yürüttüğünü hatırlatan Emecan, şu ifadeleri kullandı:

“Diğer yandan da Altay tankı için yerli ve milli bir motor projesi üzerinde yıllardır çalışılıyor. Ancak, motor halen ortada yok. Kamuoyunda yer alan bilgilere göre de hem fırtına obüsünde, hem de Altay tankında aynı motorun kullanılabilir olduğunu görüyoruz. Bakan Akar, fırtına obüsü için ABD menşeili bir motor üzerinde durulduğunu belirtiyor. Bu durumda Altay Tankı’nın motoru için yerli ve milli propagandası yapan iktidar, burada da dönüp ABD motoruna mı umut bağlamış durumda? İktidar, yerli ve milli dediği tankın motorunda da ABD’ye bağımlı hale gelecek? Hem Bakan Hulusi Akar’dan hem de Savunma Sanayii Başkanlığından bu konuda net bir açıklama bekliyoruz.”