Gündem

Alsancak Garı önünden kaldırılan Atatürk’ün Beyaz Vagon'u yerine "açık hava mescidi" iddiası

30 Mart 2021 12:14

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926'dan 1937'ye kadar yurt içi gezilerinde kullandığı, 13 yıldır İzmir Alsancak Garı girişinde sergilenen Beyaz Vagon TCDD tarafından kaldırılarak kapalı kısma alındı. Vagon sergilendiği yerde ziyarete kapılırken, vagonun taşınması sonrasında açılan alanda cuma günleri namaz kılınıyor.

Alsancak Garı önünde sergilenen Atatürk Vagonu (Beyaz Vagon), TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından, geçen yaz, 20 Ağustos 2020’de bir gece yarısı operasyonuyla yerinden kaldırıldı. Trenin İzmir'deki Alsancak Garı önünden kaldırılmasına gerekçe olarak ise “Vagonun, kötü hava koşullarından olumsuz etkilenmemesi ve vatandaşlara daha sağlıklı ziyaret imkanı sunulabilmesi için gar içindeki 1 numaralı kapalı peronda özel sergi alanına taşınacağı” gösterildi. Beyaz Vagon'la ilgili önceki günlerde dikkat çeken bir karar daha alındı.

Atatürk'ün Beyaz Vagonu, garın içine tamamen kilitlendi. Garın içine taşınmasının ardından gün içinde belirli saatlerde ziyarete açık olan vagonun kapısına asma kilit vurulurken, kapıda bulunan ziyaret saatlerinin yazdığı tabelanın ise söküldüğü öğrenildi.

100 bin liraya taşındı

Vagonun taşınma masrafları için ise yaklaşık 100 bin TL harcandığı öğrenildi. Vagonun taşınıp ziyaretlere kapatılma talimatının TCDD 3. Bölge Müdürü Murat Bakır ve "emlaktan sorumlu" TCDD 3. Bölge Müdür Yardımcısı Ergün Yurtçu tarafından verildiği öne sürüldü.

Beyaz Vagon'un birkaç metre gerisindeki TCDD Alsancak Gar Mescidi'nin önünü açmak için açık alandan kaldırıldığı iddiaları uzun süre gündemi meşgul etmişti. Vagonun taşınması sonrasında açılan alanda mescide gelen yurttaşlar cuma günleri karton serip namaz kılmaya başlamıştı.

Beyaz Vagon'un bulunduğu yerden kaldırılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü açıklama yaparak, TCDD yönetimine "Ata yadigarını bize verin" dediler. Belediye başkanlarının bu talepleri karşılık bulmadı.