Gündem

Alparslan Kuytul hakkında tahliye kararı

16 Haziran 2023 23:16

Tehdit ve alıkoyma suçlamalarından yargılanan Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul'un tahliyesine karar verildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından uygulanan OHAL döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 2018 yılında kapatılan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın kurucusu Alparslan Kuytul'un, iş insanı Koray Sarısaçlı'yı kaçırıp alıkoyma ve bir doktoru tehdit etme suçlamalarıyla yargılandığı davada tahliyesine karar verildi.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Alparslan Kuytul'un da aralarında olduğu 4'ü tutuklu 13 sanığın, Koray Sarısaçlı'yı kaçırma ve bir doktoru tehdit suçlamalarıyla yargılandığı davanın, dün başlayan duruşmasına bugün de devam edildi.

Duruşmada savunma yapan Kuytul, hakkındaki suçlamaları reddetti ve davanın siyasi olduğunu söyledi.

Kuytul, "Siyasi konularda açıklama yapan kişi ben olduğum için hedefleri benim. Siz herkesi bıraksanız beni bırakmasanız onların umurunda bile olmaz. Onların umurunda olan benim çünkü konuşan benim, hükümeti eleştiren benim. Bütün mesele bu. Biz bir cemaatiz. Suç örgütüyle ne alakamız var? Suç örgütü silah satar, eroin satar, parayla insan öldürür. Eğer suç örgütü olsaydık aleyhimizde yüz tane olay olurdu" dedi.

Dosya aleyhine somut bir delil olmadığını öne süren Kuytul, "Dosyanın benimle ilgisi olsa 8 ay beklenmezdi. Benimle ilgili bir şey olmadığı halde onlara boyun eğmemi ve onlara biat etmemi istedikleri için beni tutukladılar. Beni bu şekilde köşeye sıkıştırmak istiyorlar" diye konuştu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 13 aydır tutuklu olan Kuytul ve sanıklarından R.T.'nin tahliyesini diğer 2 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Kuytul daha önce de "terör" suçlamasıyla yargılanmıştı. Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'na yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "silahlı terör örgütünün propagandasını yapma" suçlamalarıyla hakkında dava açılan Alparslan Kuytul ile "terör örgütü propagandası"yla yargılanan 2 vakıf yöneticisi, 3 Kasım 2020'de beraat etmişti.