Gündem

Almanya’ya giden uçaktaki bomba ihbarı asılsız çıktı, Erzurum'da saatler süren çalışma son buldu: Yolcular için Hindistan'dan yeni uçak gelecek

247 yolcu ve mürettebat tahliye edilirken bomba imha uzmanları uçakta arama yapıldı. Vali Çiftçi gece saatlerinde, "Bomba ihbarının asılsız olduğu ortaya çıktı" açıklaması yaptı

06 Eylül 2024 17:42

Güncelleme: 07 Eylül 2024 01:37

T24 Haber Merkezi

Almanya seferini yapan Air Vistara Havayolları’na ait yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı. 247 yolcu ve mürettebat tahliye edilirken bomba imha uzmanları uçakta saatlerce arama yaptı. Yerlikaya'nın aktardığına göre, yolcu uçağının tuvaletinde “Uçakta bomba olduğu” yazılı bir kağıt bulundu. Gece saatlerinde ihbarın asılsız çıktığını açıklayan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "Yaptığımız çalışmaların neticesinde bomba ihbarının asılsız olduğunu tespit ettik Havaalanında uygulanan uçuş yasağı kaldırılmış oldu" bilgisini verdi.

Yolcuların dış hatlar terminalinde bekletildiğini bildiren Çiftçi, "Yarın saat 07.25 gibi Hindistan'ın Mumbai şehrinden yeni bir uçak gelecek. O uçakla yolcular tekrar yollarına, Frankfurt'a devam edecekler" bilgisini verdi. 

Bomba ihbarı nedeniyle zorunlu iniş yaptı

Hindistan’ın Mumbai kentinden Almanya’nın Frankfurt kentine gitmek için havalanan UK27 sefer sayılı Air Vistara Havayolları’na ait yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı. 

Bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanına inen uçağa müdahaleyle ilgili adeta bir seferberlik ilan edildi. 2 bomba imha uzmanı ve 2 bomba arama köpeği, 100 emniyet personeli sahada görev alırken, 14 ambulans, 3 UMKE Toplam 54 personel, AFAD; 7 kurtarma aracı 2 KBRN aracı toplam 28 personel, itfaiye 6 araç toplam 24 personel, 1 Olay yeri inceleme ve 1 tercüman çalışmalara katıldı.

Polis ekipleri çevrede önlem aldı, havalimanı personeli ve vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı, uçaktaki 247 yolcu ve mürettebat tahliye edildi.

Uçağa giren bomba imha uzmanları arama yaparken, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de çalışmaları yakından takip etti.

Son durumu TRT Haber'e aktaran Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, bomba uzmanlarının uçağa girdiğini ve uçakta arama yapıldığını söyledi. Çiftçi, "Havada bomba ihbarı yapınca Vistara Hava Yolu'na ait olan uçak ilk önce Ordu Havaalanı'na inmek istiyor. Fakat orada da bir tadilat çalışması olduğundan dolayı Trabzon'a yönlendiriyorlar. Orada da hava trafiği yoğun olduğundan dolayı Erzurum'a inişlerini veriliyor" açıklamasında bulundu.

Bakanlardan da peş peşe açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

"Bugün, Vistara Havayolları’na ait VTI027 sefer sayılı Mumbai-Frankfurt uçuşunu yapan yolcu uçağının tuvaletinde “Uçakta bomba olduğu” yazılı bir kağıt bulunmuş ve bu ihbar üzerine uçak 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanımıza acil iniş yapmıştır, 234 yolcu ve 13 mürettebat sorunsuz bir şekilde uçaktan indirilmiştir. 2 bomba imha uzmanı ve 1 arama köpeği ile uçak içerisinde arama işlemleri devam etmektedir. Havaalanında Afad, İtfaiye, Sağlık, Emniyet, UMKE ve DHMİ Ekipleri tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Erzurum Havaalanımıza saat 21:00’a kadar acil durum nedeniyle iniş ve kalkışlara izin verilmemektedir."

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise şunları söyledi: "Hindistan'ın Mumbai kentinden Almanya'nın Frankfurt kentine gitmek üzere havalanan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağı Türk Hava sahasında iken yapılan bomba ihbarı üzerine saat 15:38’de acil durum çağrısında bulunmuştur. 237 yolcu ve 14 mürettebat sorunsuz bir şekilde tahliye edilmiş olup, uçaktaki arama arala çalışmaları devam etmektedir. İlk etapta yapılan incelemeler neticesinde yolcu ve mürettebatta herhangi bir olumsuz bir durum tespit edilmemiştir. Erzurum Havalimanı güvenlik nedeniyle saat 21.00’a kadar notamlanarak trafiğe kapatılmıştır."

"İhbar asılsız çıkarsa, uçak havalimanımızdan ayrılacak"

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, havaalanında gazeteciler yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

"Uçak saat 16.30 sıralarında havalimanımıza bu şekilde acil iniş yapıyor. Şu anda içerideki çalışmalar devam ediyor. Ne zaman biteceğini bilemiyoruz. İçerideki, uçağın içindeki çalışmalar bittikten sonra da bagajların aranması tamamlanacak. Ve ondan sonra da eğer herhangi bir sorun olmazsa, ihbar asılsız çıkarsa, uçak havalimanımızdan ayrılacak.

Basın mensuplarının 'yolcuların sağ durumuyla ilgili bir sıkıntı olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine Vali Çiftçi "Uçaktaki yolcuların herhangi bir sağlık problemi yok. Şu anda zaten böyle bir ihbarın alınmasından sonra uçağın havalimanımıza inişi belli olduktan sonra burada bütün ekiplerimiz gerekli tedbirleri aldılar. Mesela şu anda 100 tane emniyet personelimiz havalimanımızda gerekli emniyet tedbirlerini aldılar. Bunun yanında itfaiye ekiplerimiz, AFAD ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, ambulanslarımız tam tertibatlı bir şekilde gerekli tertibatları, gerekli tedbirleri aldılar."

 

Uçağın inişinin ardından yolcu ve mürettebatın tahliyesinin yapıldığını ifade eden Vali Çiftçi, şunları söyledi:

“Havalimanımıza iniş yaptıktan sonra uçağın içerisinde bulunan toplamda 234 yolcu, 13 mürettebat güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiş ve aramalar yapıldıktan sonra havalimanı binamıza alınmıştır. Şu anda yolcular havalimanı binamızda istirahat etmektedirler. Uçaktan yolcuların tahliyesi sağlandıktan sonra iki bomba imha uzmanımız ve bir de bomba arama köpeğimiz şu anda uçağın içerisinde. Arama çalışmalarına devam ediyorlar. İlk kısmı yani o uçağın önündeki ilk bölüm tamamlanmış durumda. Bu arada çalışmanın uzayabileceğini de düşünerek jandarma komutanlığımızdan bir bomba arama köpeği daha talep ettik. Şu anda iki arama köpeği ile uçağın içerisindeki arama çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra altta bulunan bütün bagajlar pistte indirilecek. Yine arama köpeklerimiz orada da bagajları incelemeden, aramadan geçirecekler, koklayacaklar.

Bunlar da tamamlandıktan sonra kabinin içerisindeki kabin bagajları incelenecek. Onlar da gerekli aramalardan, taramalardan geçirildikten sonra Eğer bomba ihbarı asılsız çıkarsa yolcular tekrar uçağa alınacak. Şu anda 21.00'e kadar, acil durum ilan edildiğinden dolayı havalimanına bütün inişler ve kalkışlar durdurulmuş durumda. Bu çalışma nihayetlendikten sonra tekrar uçağa gönderdikten sonra bu durum ortadan, acil durum ortadan kalktıktan sonra havaalanımıza iniş ve kalkışlar devam edebilecek. Şu anda içerideki çalışmalar devam ediyor. Ne zaman biteceğini bilemiyoruz. Uçağın içindeki çalışmalar bittikten sonra da bagajların aranması tamamlanacak. Eğer herhangi bir sorun olmazsa, ihbar asılsız çıkarsa, uçak havalimanımızdan ayrılacak.”

"Bagaj kısmındaki arama-tarama çalışmalarına geçildi"

Gece saatlerinde yeniden açıklama yapan Vali Mustafa Çiftçi, Hindistan- Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının kabin kısmındaki arama çalışmalarının tamamlandığını, bagaj kısmındaki arama-tarama çalışmalarına geçildiğini bildirdi.

Erzurum Emniyet Müdürlüğüne bağlı bomba imha uzmanlarının uçaktaki arama çalışmalarına devam ettiğini belirten Çiftçi, şunları kaydetti:

"Uçağın kabin kısmındaki arama çalışmaları tamamlanmış olup bagaj kısmındaki arama-tarama çalışmalarına geçilmiştir. Uluslararası uçuş kuralları gereği Air Vistara uçağının pilotları günlük uçuş sürelerini tamamlamış durumdadırlar. Bu yüzden arama/tarama çalışmaları tamamlandıktan sonra uçağın bu gece yeni bir uçuş gerçekleştirmesi söz konusu olamayacaktır.

Ayrıca güvenli alana nakledilen yolculara maymun çiçeği virüsü testinin yapıldığı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu geceki beklentimiz, bomba ihbarının asıllı olup-olmadığı tespit edildikten sonra havaalanımızın uçuş yasağının kaldırılması ve uçak trafiğinin yeniden başlaması şeklindedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

"Bütün yolcuları uluslararası bölüme aldık"

Yolcuların sağlık durumlarıyla ilgili her hangi bir olumsuz bilginin kendilerine iletilmediğini belirten Çiftçi, “Uçaktaki yolcuların herhangi bir sağlık problemi yok. Şu anda zaten böyle bir ihbarın alınmasından sonra uçağın havalimanımıza inişi belli olduktan sonra burada bütün ekiplerimiz gerekli tedbirleri aldılar. Mesela şu anda 100 tane emniyet personelimiz havalimanımızda gerekli emniyet tedbirlerini aldılar. Bunun yanında itfaiye ekiplerimiz, AFAD ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, ambulanslarımız tam tertibatlı bir şekilde gerekli tertibatları, gerekli tedbirleri aldılar. Bize intikal eden herhangi bir yolcunun sağlık problemi yaşadığı intikal etmedi” dedi.

Vali Çiftçi, uçaktaki yolcuların uyruklarıyla ilgili de bir araştırma yapılmadığını bildirdi. Vali Çiftçi, “bütün yolcuları uluslararası bölüme aldık. Yani dış hatlar kısmını aldık. Herhangi bir şekilde pasaportlarını da kontrolden geçirmedik. Onun için şu anda uçakta yer alan yolcuların uyruk durumlarını bilemiyoruz. O konuda herhangi bir bilgimiz yok” diye konuştu.

Maymun çiçeği incelemesi yapıldı

Bu arada uçaktan inen yolcular Maymun Çiçeği hastalığı konusunda da taramadan geçirildi. Havalimanında görevlendirilen sağlık ekiplerinin yaptığı taramalarda hastalıkla ilgili bir bulguya rastlanılmadı.

Havalimanında seferberlik

Bomba ihbarı üzerine Erzurum Havalimanına inen uçağa müdahaleyle ilgili adeta bir seferberlik ilan edildi. 2 bomba imha uzmanı ve 2 bomba arama köpeği, 100 emniyet personeli sahada görev alırken, 14 ambulans, 3 UMKE Toplam 54 personel, AFAD; 7 kurtarma aracı 2 KBRN aracı toplam 28 personel, itfaiye 6 araç toplam 24 personel, 1 Olay yeri inceleme ve 1 tercüman çalışmalara katıldı.

Vali Çiftçi gece saatlerinde, "Bomba ihbarının asılsız olduğu ortaya çıktı" açıklaması yaptı.

İhbar asılsız çıktı

Daha sonra yeniden açıklama yapan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Hindistan'dan Almanya'ya giderken kente zorunlu iniş yapan yolcu uçağındaki bomba ihbarının asılsız olduğunu açıkladı.

Vali Çiftçi, Erzurum Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Hindistan Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının, Mumbai-Frankfurt seferi sırasında bomba ihbarı üzerine saat 16.30 sıralarında Erzurum Havalimanı'na acil inmek durumunda kaldığını söyledi.

Bütün yolcular ile mürettebatın tahliyesinin ardından bomba imha ekiplerinin arama tarama çalışmaları yürüttüğünü dile getiren Çiftçi, şu bilgileri paylaştı:

"Uçağın bagaj kısmındaki bütün yolculara ait bavullar, bagajlar indirildi. Onların da hem X-ray cihazıyla hem de arama köpeği marifetiyle arama çalışmaları tamamlandı. Saat 23.30 itibarıyla bütün arama tarama çalışmalarını sonlandırmış olduk. Yaptığımız çalışmaların neticesinde bomba ihbarının asılsız olduğunu tespit ettik. Bunun neticesinde de ilimiz havaalanında uygulanan uçuş yasağı kaldırılmış oldu. Artık ilimize gelecek veya ilimizden gidecek bütün uçaklar rahatlıkla havalanabilecek durumda."

"Yarın sabah Hindistan'dan yeni bir uçak gelecek, yolcular Frankfurt'a devam edecek"

Vistara Hava Yolları’na ait yolcu uçağının havaalanında durmaya devam edeceğini belirten Çiftçi, uluslararası uçuş kurallarına göre pilotların belirli süre uçuş yapma imkanının bulunduğunu söyledi.

Vali Çiftçi, pilotların belirlenen süreyi tamamladıkları için istirahate çekildiklerini dile getirerek, "Yolcular, havaalanımızın dış hatlar terminalinde istirahat ediyor. Onların da bütün ihtiyaçları karşılanmış durumda. Yarın saat 07.25 gibi Hindistan'ın Mumbai şehrinden yeni bir uçak gelecek. O uçakla yolcular tekrar yollarına, Frankfurt'a devam edecekler." diye konuştu.

(DHA-AA)