Dünya

Almanya, UAD duruşmasında silah satışı savunmasını yaptı: Satış uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde yapılıyor

Savunma yapan Almanya temsilcisi Tania von Uslar-Gleichen, "İsrail'in güvenliğinin Almanya'nın dış politikasının merkezinde yer almasının nedeni tarihimizdir" dedi

09 Nisan 2024 15:27

Almanya, Nikaragua'nın başvurusu üzerine Uluslararası Adalet Divanı'nda savunma yapmaya başladı. Nikaragua, "soykırım riski" gerekçesiyle Almanya'nın İsrail'e silah satışını durdurmasını istemesinin ardından Uluslararası Adalet Divanı'na Almanya aleyhine dava açmıştı. Dün, Nikaragua'nın iddiaları dinlenmişti. 

Savunma yapan Almanya temsilcisi Tania von Uslar-Gleichen, İsrail'in güvenliğinin, Berlin dış politikasının merkezinde olduğunu söyleyerek, "İsrail'in güvenliğinin Almanya'nın dış politikasının merkezinde yer almasının nedeni tarihimizdir" dedi.

Von Uslar-Gleichen, İsrail'e yaptıkları silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde yapıldığını, silahların ciddi incelemenin ardından ihraç edildiğini savundu.

Nikaragua'nın, İsrail'in var olma hakkını inkar ettiğini iddia eden von Uslar-Gleichen, şöyle konuştu:

"Almanya her zaman uluslararası insancıl hukukun ve insancıl ilkelerin desteklenmesi ve güçlendirilmesinin savunucusu olmuştur. Bu, aynı zamanda burada (Gazze'de) söz konusu çatışmaya verdiğimiz tepkiyi de yönlendirmektedir. Almanya hem İsrail hem de Filistin halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmek için elinden geleni yapmaktadır."

Temsilci, Almanya'nın, Nikaragua'nın suçlamalarını kesin bir dille reddettiğini sözlerine ekledi.

Almanya'nın, Filistin halkını ve kalıcı çözümün yolu olarak gördüğü iki devletli çözümü desteklediğini söyleyen von Uslar-Gleichen, Almanya'nın Filistinlilerin 1967 sınırları içerisindeki kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini ve İsrail'in yasa dışı yerleşim politikalarını kabul etmediğini ifade etti.

Von Uslar-Gleichen, Gazze'de ateşkesin Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.