Dünya

Almanya: Rusya, Suriye'deki depremzedelere yardım ulaşmasını sağlamak için Şam'a baskı yapmalı

07 Şubat 2023 15:13

T24 Dış Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye'ye deprem yardımı girmesine izin verilmesi için Rusya'ya Şam'a baskı yapma çağrısında bulunarak, "Şimdi bölgede tüm silahların bir kenara bırakılması çok önemli" dedi ve sınır kapılarının açılması gerektiğini vurguladı.

Pazartesi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Suriye'de de büyük yıkıma ve bin 600'den fazla can kaybına sebep oldu. 

Baerbock, Suriye sınırının insanı yardımlara açılması çağrısında bulundu. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Baerbock, "Rusya dahil tüm uluslararası aktörler, ülkeye insani yardım girmesine izin verilmesi için Suriye rejimine baskı yapmalı" ifadesini kullandı. 

Baerbock, "Şimdi bölgede tüm silahların bir kenara bırakılması çok önemli. Herkes insani yardımın ihtiyaç bölgelerine ulaşmasına ve depremzedelerin iyileşmesi ve korunmasına odaklanmalı" diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a atıfta bulunarak Baerbock, “Suriye’deki depremzedeler mevcut rejim altında herhangi bir yardım geleceğine dair umut bağlayamazlar” dedi.

 Baerbock, acil yardımın yanısıra Suriye Türkiye sınırındaki depremzedeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Baerbock, ilgili yardım kuruluşlarına daha fazla para desteği sağlamak için çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Almanya, iç savaş nedeniyle resmi ilişkilerini kestiği Suriye'ye yardımını devlet dışı kurumlar üzerinden yolluyor.