Dünya

Almanya: Kuzey Akım hattı patlamalarına ilişkin soruşturmada bir yatta patlayıcı izleri bulundu

12 Temmuz 2023 16:28

T24 Dış Haberler

Almanya, İsveç ve Danimarka ile birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği bir mektupta, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarını sabote etmek amacıyla "patlayıcıları taşımak için kullanılmış olabileceğinden" şüphelendiği bir yattan alınan örneklerde deniz altı patlayıcıları izleri bulduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Eylül ayında Rusya ve Almanya’yı Baltık Denizi’nin altından birbirine bağlayan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında Almanya, İsveç ve Danimarka’nın münhasır ekonomik bölgelerinde bir dizi açıklanamayan patlama meydana gelmişti.

Her üç ülkenin de ayrı ayrı soruşturmalar yürüttüğü ve soruşturmalar hakkında bilgilendirilmediğinden şikayet eden Rusya'nın çağrısıyla Salı günü 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde yapılacak toplantı öncesinde Reuters tarafından ulaşılan bir güncelleme gönderdiği belirtildi.

Pazartesi tarihli ortak mektupta, her bir soruşturmaya ilişkin güncel bilgilerin yer alırken, "Soruşturmaların hiçbiri sonuçlanmadı ve bu noktada ne zaman sonuçlanacağını söylemek henüz mümkün değildir. Sabotaj eylemlerinin doğası daha önce görülmemiş niteliktedir ve soruşturmalar karmaşıktır" ifadelerine yer verildi.

Ortak mektupta Almanya'nın gerçek kiracının kimliğini gizleyecek şekilde kiralanan şüpheli bir yatın seyir rotasını soruşturduğu belirtildi.

Almanya'nın soruşturmasında "Uzman değerlendirmelerine göre, eğitimli dalgıçların, deniz tabanında yaklaşık 70 ila 80 metre derinlikte döşenmiş olan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarında hasarın meydana geldiği noktalara patlayıcılar yerleştirmiş olması mümkündür" denildi.

Mektupta ayrıca soruşturmalarla ilgili olarak "Bu noktada, özellikle olayın bir devlet veya devlet aktörü tarafından yönlendirilip yönlendirilmediği sorusuyla ilgili olarak, faillerin kimliğini ve nedenlerini güvenilir bir şekilde tespit etmek mümkün değildir" denildi.

Moskova patlamaların arkasında Batı'nın olduğunu söylemiş, Batılı hükümetler ve Şubat 2022'den beri Rus güçleriyle savaşan Ukrayna ise olayla ilgileri olduğunu reddetmişti.

Rusya’nın, mart ayında BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Akım'daki patlamalarla ilgili bağımsız bir soruşturma talep etmesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

TIKLAYIN | Rusya: Kuzey Akım hatlarındaki patlamalarla ilgili soruşturmaya ilişkin rapor isteyeceğiz