Ekonomi

Almanya küçük ve orta boy şirketleri pandemi fonuyla destekleyecek

Habeck, yardım kriterlerinin, enerji maliyetleri ile üretim giderleri veya ciro arasındaki ilişkiyi içerebileceğini söyledi

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck

08 Eylül 2022 15:17

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, artan enerji krizinden olumsuz etkilenen şirketlere destek olmacıyla pandemi döneminde kullanılan bir destek fonunu orta ve küçük şirketleri de kapsayacak şekilde tekrar aktive edeceklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkesine uygulanan yaptırımlara misilleme olarak arzı keserken, Avrupa'nın en büyük ekonomisi kıtanın enerji krizinin merkezinde yer alıyor. İktidar koalisyonu tüketicileri destekleyecek önlemler üzerinde anlaşmaya vardıktan sonra, Almanya sorun yaşayan işletmelere finansman sağlayacak.

Parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, “Geniş bir kurtarma şemsiyesi açacağız” diyen Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “Bu şemsiyeyi küçük ve orta işletmelerin de altına girebileceği kadar geniş açacağız” ifadelerini kullandı.

Habeck, yardım kriterlerinin, enerji maliyetleri ile üretim giderleri veya ciro arasındaki ilişkiyi içerebileceğini söyledi.

"Küçük işletmeler bir süre faaliyetlerine ara verebilir"

Tüketicilere getirilecek ek gaz vergisi nedeniyle tepkileri üstüne çeken bakan, bu hafta katıldığı bir programda fırıncıların ve diğer küçük işletmelerin enerji kıtlığından dolayı faaliyetlerine bir süre ara vermek zorunda kalabileceklerini söyleyerek tartışmalara yol açtı.

Habeck, şirketlere yardım sağlanabilmesi için pandemi döneminde ortaya çıkarılan bir fonu yeniden devreye alarak işletmelerin artan maliyetlerine gerekli kaynağın sağlanacağını söyledi.

Bloomberg’e konuşan bir kaynağa göre, bakan Çarşamba günü yapılan parlamento komite toplantısında hali hazırda bulunan bir fonu daha fazla şirkete açmayı değerlendireceklerinin sinyallerini verdi ve bugüne dek 5 milyar euroluk fonun sadece yüzde 20’sinin kullanıldığını söyledi.

Kaynağa göre Habeck, fonun kaynaklarını artırmanın anayasal sorunlarla karşılaşabileceğini söyledi.