Dünya

Almanya Ekonomi Bakanı Habeck: AB, Rus yaptırımlarına karşı parçalanmaya başladı

AB liderleri, pazartesi ve salı günü, petrol ambargosu planlarını görüşmek üzere bir araya gelecek

30 Mayıs 2022 12:20

Avrupa Birliği'nin (AB), Rus enerjisine bağımlılığı azaltma ve petrol ambargosu planlarının tartışılacağı zirve öncesinde Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, AB'nin 'Rus yaptırımları konusunda parçalanmaya başladığını' dile getirdi.

Bakan Habeck düzenlediği basın toplantısında; "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra Avrupa birlik içinde olursa neler olabileceğini gördük. Umalım ki yarınki zirve de böyle devam etsin, ancak AB şimdiden tekrar dağılmaya ve parçalanmaya başladı" diye konuştu. 

Reuters'ta yer alan habere göre; Almanya'nın, iktidar koalisyonu içindeki görüş ayrılıkları nedeniyle oylardan çekilmek yerine; zirvede bir fikir bütünlüğü sağlanarak konuşmasını isteyen Habeck, diğer AB ülkelerine de benzer birlik çağrılarında bulundu.

Habeck, Alman Hannover Messe ticaret fuarının açılışında yaptığı konuşmada; "Avrupa, hala inanılmaz ekonomik güce sahip bir bölge; birlik olunursa bu gücü kullanabilir" dedi.

Avrupa ülkeleri, cuma günü, Rus petrolünün deniz yoluyla teslimatına ambargo koyacak, ancak boru hattıyla teslimata izin verecek; Macaristan'ı kazanmak için bir uzlaşma sağlayacak ve Moskova'ya karşı yeni yaptırımların engelini kaldıracak yeni bir anlaşmaya varmak için çabaladı.

AB liderleri, Rusya'ya karşı petrol ambargosu da içerebilecek yeni bir yaptırım paketini ve Rus gazı da dahil olmak üzere fosil yakıtlara bağımlılığın sona ermesini hızlandırmayı amaçlayan planı görüşmek üzere pazartesi ve salı günü bir araya gelecek.