Dünya

Almanya: Doğal gaz stoklarımızı yüzde 95 oranında doldursak bile 2 buçuk ay yeter

Miller, Rusya'nın Almanya'ya doğalgaz sevkiyatını tamamen durdurması senaryosu üzerine değerlendirmeler yaptı

Euronews

17 Ağustos 2022 14:38

Almanya Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Miller, Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını tamamen durdurması halinde Almanya'nın üç aydan daha kısa bir süre yetecek gaz stoku olduğunu söyledi. Miller, Almanya'nın gaz stoklarının yüzde 77'sinin dolu olduğunu da sözlerine ekledi. 

Miller, "Kasım ayına kadar stoklarımızın yüzde 95'inin dolu olacağı konusunda söz veremem. Ekim ayı için verilen yüzde 85'lik hedef ise normalden daha serin geçmesi beklenen sonbahar ve tedarik hatlarındaki sıkıntılar nedeniyle zor olabilir" değerlendirmesini yaptı. Miller, kasım ayı için verilen yüzde 95'lık hedefin tutturulması halinde bile Almanya'ya en fazla 2,5 ay yeteceğini açıkladı.

Federal Ağ Ajansı Başkanı, yine de Almanya'nın yaz ayları için hedefine ulaştığını belirterek "Şu anda takvimimizin iki hafta önündeyiz. Ancak, rahatlamak için yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Almanya, AB ülkeleriyle beraber, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Moskova'ya birçok yaptırım uygulamıştı. Rusya ise yaptırımların ardından Kuzey Akımı hattı üzerindeki doğalgaz tedarikini yüzde 80 oranında azaltmıştı. Almanya, Avrupa'da Rus gazına en bağımlı ülkelerden biri olduğu için doğalgaz tedarikinde yeni hatlar arıyor.