T24 Dış Haberler
Almanya'daki Volkswagen (VW) fabrikalarında çalışan işçiler, şirketin binlerce kişiyi işten çıkarma, ücretlerde kesintiye gitme ve kendi ülkesinde ilk kez fabrikaları kapatma planları üzerine bugünden itibaren greve gidiyor.
Birkaç saat sürecek “uyarı grevlerinin” tüm VW fabrikalarında başlayacağını duyuran IG Metall Sendikası'nın VW ile baş müzakerecisi Thorsten Gröger, “Gerekirse bu, Volkswagen'in bugüne kadar gördüğü en çetin toplu pazarlık mücadelesi olacak" dedi. Sendika lideri VW yöneticilerini durumu daha da kötüleştirmekle suçladı ve “Volkswagen toplu sözleşmelerimizi ateşe verdi” dedi.
Şirketin 87 yıllık tarihindeki ilk yurt içi kapatmaya imza atarak en az 3 fabrikayı kapatma, binlerce işçiyi işten çıkarma ve ücretleri yüzde 10 oranında düşürme planları büyük şoka yol açmıştı.
Audi ve Porsche'yi de bünyesinde barındıran VW Grubu, ülkede yaklaşık 120 bini toplu iş sözleşmesi kapsamında olmak üzere yaklaşık 300 bin çalışanıyla Almanya'nın en büyük işvereni konumunda.
VW, çalışanların uyarı grevine katılma hakkına saygı duyduğunu ve etkiyi en aza indirmek için adımlar attığını açıkladı.
Olaf Scholz için umut verici bir zemin oluşturmuyor
Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisinin yaşadığı sıkıntılar, geçtiğimiz ay Maliye Bakanı'nı görevden alarak erken seçimleri tetikleyen ve Almanya'nın üçlü koalisyon hükûmetini sona erdiren Şansölye Olaf Scholz için umut verici bir zemin oluşturmuyor. Almanlar 23 Şubat'ta, muhalefetteki merkez sağ CDU/CSU ittifakını Scholz'un Sosyal Demokratları karşısında en büyük grup haline getireceği tahmin edilen bir seçimde oy kullanacak. Bu alışılmadık kış seçiminin kampanyası, Almanya'nın yüksek teknolojili imalat sektöründeki kriz ve Alman endüstrisinin geleneksel dayanakları olan otomobil üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların arka planında yürütülüyor.
"Kötüleşen ekonomik durum, köklü bir yeniden yapılanma gerektiriyor"
VW zayıf tüketici talebi, içten yanmalı motordan elektrikli araçlara geçişin maliyeti ve Çin'den gelen yoğun rekabetle mücadele ediyor. Şirket, derin bir maliyet azaltma hamlesinin temel nedeni olarak elektrikli araç satışlarındaki durgunluğu gösterdi.
VW yöneticileri, “kötüleşen ekonomik durumun” “köklü bir yeniden yapılanma” gerektirdiğini belirterek, Avrupa'da otomobil talebinin düşmesinin yanı sıra işçilik, enerji ve hammadde maliyetlerinin arttığını ifade etti.
Sendika iyileştirme planı açıkladı
Sendika ve çalışma konseyi, fabrikaların kapatılmasına gerek kalmadan işgücü maliyetlerinde 1,5 milyar euro tasarruf sağlayabileceğini söyledikleri planlar ortaya koydu. Planlar arasında bazı fabrikalarda daha kısa çalışma saatleri karşılığında gelecekteki maaş artışlarından vazgeçilmesi, yöneticiler ve personel için ikramiyelerden feragat edilmesi yer alıyor.
Volkswagen bu önlemlerin kısa vadede yardımcı olabileceğini ancak “önümüzdeki yıllarda şirket için uzun vadeli bir mali rahatlama sağlamayacağını” söyledi.
Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisinin yaşadığı kriz, kıta genelinde sektörün yaşadığı sorunların bir simgesi niteliğinde. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta, Avrupa otomobil endüstrisinin geleceği konusunda “stratejik bir diyaloğa” öncülük edeceğini açıkladı. Leyen, merkez sağ müttefiklerinin ve aşırı sağın otomobil üreticilerine yönelik yeşil hedefleri kaldırması ya da zayıflatması yönündeki baskısıyla karşı karşıya.
Otomobil üreticileri, akülü araçlara olan talep dururken, üretimi benzin ve dizelden elektrikli araçlara geçirmek için yatırımları finanse etmekte zorlandıklarını söylüyor. Aynı zamanda, AB tarafından “haksız” devlet sübvansiyonları ile desteklenmekle suçlanan Çin'deki elektrikli araç üreticileri pazar paylarını artırıyor.
VW, ekim ayında Çin'deki satışların düşmesi nedeniyle kârının yaklaşık yüzde 60 oranında azaldığını açıkladı. VW kârlılığını sürdürüyor, ancak vergi öncesi kâr Temmuz-Eylül arasındaki çeyrekte neredeyse yüzde 60 azalarak 2.4 milyar euroya düştü ve bir önceki yılki 5.8 milyar euroya geriledi.