Dünya
Deutsche Welle

Almanya'daki Türkler erken seçimde kime oy verecek?

25 Ocak 2025 21:05

Güncelleme: 25 Ocak 2025 21:10

Almanya'da yaşayan göçmenlerin 23 Şubat'taki erken seçimlerde hangi partiye ve neden oy verecekleri araştırıldı. Peki Türkiye kökenli seçmenler kime oy verecek?

Almanya'da 23 Şubat'ta yapılacak genel seçimlerde yaklaşık 1 milyonu Türkiye'den olmak üzere 7 milyondan fazla göçmen kökenli seçmen de oy kullanacak.

Almanya'da basın kuruluşları ve gazetecilere göç ve uyum konularında veri hizmeti sağlayan Uyum Medya Servisi (Mediendienst Integration) de göçmen kökenli seçmenlerin siyasi tercihleri, profilleri ve seçimlere katılımlarını araştırdı.

Bu araştırmadan yola çıkarak Almanya'daki göçmen kökenli seçmenlerin sandık tercihlerini 10 soruda derledik.

Kaç göçmen kökenli seçmen sandık başına çağrılacak?
Bu seçimde yaklaşık 7,1 milyon göçmen kökenli seçmen sandığa çağrılacak. Göçmen kökenli seçmenlerin oranı Federal Meclis seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip tüm seçmenlerin yaklaşık yüzde 12'sine tekabül ediyor.

Göçmen seçmenler nasıl bir profile sahip?
Federal İstatistik Dairesi verilerine göre Almanya'daki göçmenlerin yaklaşık 2 milyonu Avrupa Birliği (AB), bir milyonu Türkiye, 2,3 milyonu eski Sovyetler, 2 milyonu Asya, 308 bini çoğu Fas olmak üzere Afrika ve 175 bini Kuzey ve Güney Amerika kökenli.

Ülkelere göre dağılım ise şöyle:

Polonya: 1.078.000

Romanya: 375.000

Diğer AB ülkeleri: 600.000

Kosova: 117.000

Türkiye: 982.000

Kazakistan: 1.052.000 (Çoğu Kazakistan'dan gelen Alman azınlık)

Rusya: 871.000

Ukrayna: 139.000

Suriye: 132.000

İran: 115.000

2021 seçimlerinde göçmenlerin tercihleri nasıl olmuştu?

Geleneksel olarak Türkiye veya İtalya gibi ülkelerden iş gücü göçü ile gelenler daha çok Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) oy verirken daha sonra gelen göçmenler muhafazakâr Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerine oy verme eğiliminde oldu, ancak son dönemde yapılan anketlerde göçmenlerin bu partilere desteğinin azaldığı gözleniyor.

Bu Pazar seçim olsaydı göçmenler kime oy verirdi?

Bu konuda güncel bir araştırma yok. Ancak Alman Göç ve Uyum araştırma Merkezi (DeZIM) tarafından Aralık 2023 ve Mart 2024 tarihleri arasında yapılan ankete göre SPD tercihlerde öne çıktı. Bu partiye destek Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenlilerde yüksek. Eski Sovyetler kökenlilerde CDU/CSU ilk sırada yer aldı. Aşırı sağcı AfD, özellikle AB ülkelerinden gelen göçmen kökenliler arasında en az tercih edilen parti olurken Rusya kökenlilerden büyük ilgi gördü. Sol Parti'den ayrılanların kurduğu sol popülist parti BSW ise Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika kökenlilerden yüksek oranda destek aldı.

Seçmenlerin tercihlerinde neler rol oynayacak?

DeZIM'in 2023/2024 anketinden çıkan sonuca göre ekonomi ve enflasyon tüm katılımcıların en çok önem verdiği konu. Ancak göçmen kökenliler ekonomik durumlarından endişe duyduğunu daha fazla dile getiriyor. Ayrıca konut sorunu ve düşük emekli maaşı da göçmen seçmenlerin tercihlerinde rol oynuyor.

Göçmenlerin seçime katılım oranı ne kadar?

Ortalamaya göre göçmenler arasındaki seçime katılım oranı düşük. Ancak son yıllarda artış olduğu gözleniyor, 2022 Uyum Barometresi araştırmasına göre, göçmen olmayan seçmenlerin yüzde 88'i seçimlerinde oy kullandı. Bu oran göçmen kökenlilerde ise yüzde 70,4 olarak saptandı. Araştırmacılara göre göçmenlerin katılımının düşük olması siyasi sisteme güven eksikliği, siyaset hakkında bilgi eksikliği ve ayrımcılık deneyimlerine bağlantılı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle