Dünya

Almanya'da Türkler, Ermeni Soykırımı anıtının kaldırılması için imza kampanyası başlattı

Fotoğraf: Haber NL

26 Ağustos 2023 23:59

Almanya'nın Köln kentinde Türkler, Ermeni Soykırımı anıtına tepki gösterdi.

Köln ve çevresinde çok sayıda dernek ve sivil toplum kuruluşunun desteklediği Türk Dernekleri ve Birlikleri İnisiyatifi üyeleri, Köln'deki Bayburt Kültür ve Dayanışma Derneğinde basın toplantısı düzenledi.

AA'nın aktardığı habere göre STK üyeleri, anıtın kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

İnisiyatifin sözcüsü Rehan Gündoğmuş, yaptığı açıklamada, Köln İdare Mahkemesinin 23 Haziran 2023'de Soykırımı Hatırlatma İnisiyatifi'nin söz konusu anıtın dikili kalmasına yönelik yaptığı başvuruyu reddettiğini hatırlattı.

Sözcü Gündoğmuş, Soykırımı Hatırlatma İnisiyatifi hakkında, "Bu oluşum, Türk toplumuyla, yani tarihini suçladığı insanlarla diyalog kurma çabasına girmek bir yana, halihazırda alınmış olan kararları yok sayarak kasıtlı olarak bu kararları aşmak konusunda tereddüt etmemektedir" dedi.

Gündoğmuş, "Tarihi olaylar hakkında varılacak bir uzlaşma, tüm aktör ve tarafların toplumsal katılımıyla gerçekleştirilecek kapsamlı ve yapılandırılmış bir diyalog süreciyle mümkündür. Özellikle de farklı görüşlere karşı hoşgörü böyle bir sürecin ön koşuludur" diye konuştu.

Gündoğmuş son olarak, "Uzlaşıya dayalı güçlü bir toplumsal dayanışma için bu oluşum tarafından anıt dikilmesine karşı çıkıyor ve imzanızla bizi desteklemeniz için çağrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Anıtın kaldırılması için başlatılan kampanyaya destek olmak isteyenler imza attı.