Dünya

Almanya'da tren makinistleri greve gitti, demiryolları durma noktasına geldi

10 Ocak 2024 12:00

T24 Dış Haberler

Almanya'da ülke çapındaki üç günlük demiryolu grevi ve devam eden çiftçi protestolarının karayolu trafiğini aksatarak seyahat kaosuna neden olmasıyla Almanya genelinde yüz binlerce kişi tren iptalleriyle karşı karşıya kaldı. 

GDL tren makinistleri sendikası ana grevine Çarşamba günü erken saatlerde başladı ve Salı akşamı greve çıkan kargo treni makinistlerinin sendikasına katıldı. Grevler Cuma akşamına kadar devam edecek ve bu durum ulusal demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn'ı yalnızca acil durum tarifelerini uygulamaya zorlayacak. 

Bir Deutsche Bahn sözcüsü,  beş uzun mesafe yüksek hızlı demiryolu hizmetlerinden sadece birinin çalıştığını ve bölgesel hizmetlerin "büyük ölçüde azaldığını" söyledi. Demiryolu operatörü, insanları zorunlu olmayan tüm seyahatleri iptal etmeye veya ertelemeye teşvik ettiğini söylerken, grevi "Almanya'da her şeyi zorlaştırdığı ve havanın zaten gergin olduğu böyle bir haftada mutlak bir dayatma" olarak nitelendirdi. 

Alman çiftçi derneği DBV'nin başkanı, traktör ve kamyon konvoylarının hafta başında ülke genelinde yolları kapatmasının ardından Çarşamba günü protestolarını artıracağını duyurdu. Tren makinistlerinin maaşları ve çalışma saatleri konusunda uzun süredir devam eden tartışma, Noel'deki üç haftalık ateşkesin ardından yeniden alevlendi ve Deutsche Bahn'ın son grevleri mahkeme kararıyla engelleme çabası başarısızlıkla sonuçlandı.

GDL, vardiyalı çalışanları için mevcut ücretlerle haftalık çalışma süresinin 38 saatten 35 saate düşürülmesini talep etti. Deutsche Bahn çalışma saatleri konusunda esneklik teklif etti ancak maaş kesintisi olmadan çalışma saatlerini azaltmayı reddetti.

GDL patronu Claus Weselsky yaptığı açıklamada, "Taviz vermeye ve haftalık çalışma saatlerini kademeli olarak azaltmaya hazırız." dedi.

Alman Sanayi Federasyonu (BDI), Alman yük trafiğinin neredeyse beşte birinin demiryolları aracılığıyla taşındığını söyleyerek, kargo demiryolu grevinin de aksamaya neden olacağından tedarik zinciri sorunları konusunda uyardı. 

Deutsche Bahn sözcüsü, "Burada etkiyi mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyoruz." dedi.