Dünya

Almanya'da "Son Nesil" adlı iklim grubunun eylemleri tartışma yarattı

17 Temmuz 2023 13:38

T24 Dış Haberler

Almanya’da “Son Nesil” (Letzte Generation) adındaki iklim örgütünün eylemleri ülke çapında geniş yankı uyandırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftaya kadar devam eden ve iklimin korunması konusunda bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekmek için caddeleri ve havaalanlarında pistlerini kapatarak düzenledikleri protesto eylemlerine, giderek artan bir şekilde polisle fiziksel çatışmalar ve protestoculara araçlarla yapılan saldırıların eşlik ettiği kaydedildi. Eylemler sonucunda, birçok hasarlı trafik kazası meydana geldi.

Almanya’da sol çizgide yayın yapan “nd” (Yeni Almanya) gazetesinin haberinde, grubun tabloid ve muhafazakar basın tarafından “iklim çıkartmacıları” denerek itibarsızlaştırıldığı belirtildi. Öte yandan grup, sivil toplum gruplarından oluşan bir ittifak tarafından desteklendi. Berlin’deki Doğa Dostu Gençlik grubu tarafından başlatılan ve siyasetçiler, yazarlar ve bilim insanlarının katılımıyla desteklenen ittifakın çağrısı, “Geçtiğimiz haftalarda acı bir gerçeği kabul etmek zorunda kaldık:  Dünya ülkeleri, iklim felaketine büyük ölçüde seyirci kalmakla yetinmiyor. Birçok hükümet fosil yakıt endüstrisine kırmızı halı sermeye devam ediyor. Ve hatta iklim hareketine karşı aktif ve şiddetli eylemlerde bulunuyorlar” cümleleriyle başlıyor. İklim ittifakı, “Son Nesil” üyelerine yönelik yargılamaların durdurulması ve gezegenin korunması için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

"İklim felaketi artık uzak bir tehdit değil, acı bir gerçek”

İklim felaketi artık uzak bir tehdit değil, acı bir gerçek" diyen çağrı, destekçilerinin de pek çok yönden "Son Nesil "in çevresinden şekillenen duruşları temsil ettiğini belirtti. Ancak bu endişenin medyada arka plana itildiği, Nürnberg’de yaşanan trafik kazasının aktivist grubun aleyhine karalamalara neden olduğu belirtildi.

Nürnberg'de, trafik sıkışıklığı sonucunda meydana gelen bir kazada,  kazanın nedeninin trafikteki dikkatsizlik değil, protesto olarak gösterildiği ifade edildi.

Sağcı kışkırtıcıların yanı sıra muhafazakar, sosyal demokrat ve hatta “yeşil politikacılardan” oluşan bir toplamın, iklim hareketini kriminalize etmeye ve susturmaya çalıştığı eleştirisinde bulunan dayanışma grubu, gerçek adaletsizliğin protestoculara yönelik bu tür kışkırtmalardan kaynaklandığını ifade etti.

İklim aktivistlerinin kamu düzenine tehdit olarak gösterildiğini, kriminalize edildiğini, ifade ve toplanma özgürlüğü gibi temel haklarından mahrum bırakıldığını yazan çağrının, Campact adlı internet platformunda imzaya açıldığı belirtildi. Haberde eyaletlerin iklim aktivistlerine engel olmak için tedbir almada birbiriyle yarıştığı, özellikle önleyici gözaltı uygulamalarının yaygınlaştığı aktarıldı. Bu durumun, “özgürlük ve adaleti savunduğunu iddia eden bir toplum için utanç verici olduğu” çağrıda yer aldı.