Dünya

Almanya’da gündem hibrit savaşlar; “Saldırıların artması şaşırtıcı olmaz!”

18 Ekim 2022 15:33

Almanya, Rus doğalgazını ülkeye taşıyan Kuzey Akım boru hattına yönelik saldırılar ve Alman demiryollarında iki hafta önce yaşanan sabotajın ardından “hibrit savaş” konseptini tartışmaya başladı. Alman hükümet yetkilileri yaklaşan kış öncesinde vatandaşları “en kötü ihtimale” hazırlıklı olmaları için uyarırken, bir diğer taraftan da uzun elektrik ve doğalgaz kesintilerine karşı evlerinde gıda, su, ilaç ve diğer temel ihtiyaç malzemeleri depolamalarını tavsiye ediyor.

WDR Cosmo Türkçe’ye konuşan dijitalleşme, siber güvenlik ve teknoloji uzmanı Dr. Tuba Eldem, hibrit saldırıların hem daha az maliyetli olması hem de sorumluların çoğu zaman belirlenememesi sebebiyle devletler ve devlet dışı aktörler tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini söylüyor.

Gelecekte hibrit saldırılarla çok daha fazla karşılaşılacağı yorumunda bulunan Eldem, “İçinde yaşadığımız dönem, NATO tarafından da ‘stratejik rekabet çağı’ olarak adlandırılıyor. Büyük güçler arasındaki güç mücadelesini ifade eden jeopolitik rekabetin geri döndüğü bir çağda yaşıyoruz, bu da muhakkak ki hibrit saldırıların çoğalmasını beraberinde getirecektir. Özellikle enerji kaynakları üzerindeki rekabetin artacağını göz önüne alırsak, enerji sektöründeki kritik enformasyon altyapısı ile erişim ve lojistik ağlarına yönelik saldırıların artması şaşırtıcı olmaz” yorumunda bulunuyor.

Siber güvenlik ve teknoloji uzmanı Dr. Tuba Eldem'in açıklamalarının tamamı için tıklayın.