Dünya

Almanya'da devletin aralık ayında haneler ve küçük-orta işletmelerin doğalgaz faturasını karşılaması önerildi

10 Ekim 2022 15:52

Almanya’da hükûmetin atadığı uzmanlardan oluşan panelin, enerji fiyatlarına ilişkin aşamalı planı kapsamında devletin aralık ayında tüm haneler ve küçük-orta işletmelerin doğalgaz faturalarını karşılaması önerildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonrası Avrupa’da yaşanan enerji krizine ilişkin ülkelerin planları şekillenmeye başlıyor. 

Almanya'da atanan uzman heyeti tarafından hükûmete, doğalgaza aşamalı olarak tavan fiyat getirilmesi planı kapsamında bu yılın aralık ayında tüm haneler ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin doğalgaz faturalarını ödemesi önerildi.

Berlin, 2023'ün mart ayından 2024'ün nisan ayının sonuna kadar hanelerin önceki yıl tükettiği gazın yüzde 80'i için kilovat saat başına 0.12 Euro ödeme yapacak. işletmelere de 1 Ocak 2023'ten yine 2024 nisan ayına kadar geçen yılki kullanımın yüzde 70'i için kilovat saat başına 0.07 Euro ödenecek.

Uzman heyetinden Dr. Veronika Grimm, ödenecek sübvansiyonun haneler ve şirketler için “yeni normal” sağlayacağını söyledi. Grimm, “Gelecekte fiyatın yeniden 7 Cent’e düştüğü bir durum olmayacak. Uzun bir süre Rus gazı almayacağız” dedi.

Tam maliyeti henüz belirlenmese de teklif edilen iki aşamalı planın maliyetinin 90 milyar Euro olabileceği tahmin ediliyor.