T24 Dış Haberler
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Federal Meclis'i feshederek 23 Şubat 2025'te erken seçime gidileceğini duyurdu.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, parlamentoyu feshetti ve Başbakan Olaf Scholz'un koalisyonunun çökmesinin ardından 23 Şubat'ta erken seçimin yapılmasını kararlaştırdı.
Bu, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası anayasası uyarınca Federal Meclis'in zamanından önce feshedildiği dördüncü sefer. Bu durum 1972'de Şansölye Willy Brandt, 1982'de Helmut Kohl ve 2005'te Gerhard Schröder dönemlerinde yaşanmıştı. Schröder güven oylamasını kullanarak merkez sağın rakibi Angela Merkel'in kıl payı kazandığı bir erken seçim yapılmasını sağlamıştı.
6 Kasım'da Almanya'nın durgun ekonomisinin nasıl canlandırılacağı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Maliye Bakanı'nın görevden alınmasıyla üç partili koalisyon çökmüş; partiler seçimlerin planlanandan 7 ay önce yapılması konusundan anlaşmıştı. Scholz 16 Aralık'ta yapılan güven oylamasını kaybetmişti.
İkinci Dünya Savaşı sonrası anayasası Federal Meclis'in kendini feshetmesine izin vermediğinden, parlamentoyu feshedip seçime gidilip gidilmeyeceğine karar vermek Steinmeier'e kalmıştı. Bu kararı vermek için 21 günü vardı. Parlamento feshedildikten sonra 60 gün içinde seçime gidilmesi gerekiyor.
Anketler Scholz'un partisinin Friedrich Merz liderliğindeki muhafazakâr muhalefet bloğunun gerisinde olduğunu gösteriyor. Scholz hükûmetinin diğer ortağı çevreci Yeşiller'den Şansölye Yardımcısı Robert Habeck de başbakanlığa oynuyor. Son kamuoyu yoklamaları bu yönde çıkarsa, Merz'in başbakanlığında en az bir partiyle daha koalisyon yapacak bir hükûmet kurulabilir.
Kilit konular arasında göç, durgun ekonominin nasıl canlandırılacağı ve Rusya'ya karşı mücadelesinde Ukrayna'ya en iyi nasıl yardım edileceği yer alıyor.
Popülist ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, anketlerde güçlü bir oy oranına sahip olmasına rağmen Alice Weidel'i başbakan adayı olarak gösterdi ancak diğer partiler kendisiyle çalışmayı reddettiği için bu görevi alma şansı yok.
Almanya'nın seçim sistemi geleneksel olarak koalisyonlar üretiyor ve anketler hiçbir partinin tek başına mutlak çoğunluğa yaklaşamadığını gösteriyor. Seçimlerin ardından yeni bir hükûmet kurulması için haftalar sürecek müzakerelerin başlaması bekleniyor.