Dünya

Almanya Başbakanı Scholz'dan birlik mesajı: Putin'in tuzağına düşmemeliyiz

"Dünyanın dört bir yanında demokrasiler var ve hepsinin benzer perspektifleri var"

28 Haziran 2022 08:51

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, G7 Zirvesi’nin ana gündeminde Ukrayna savaşı yer alırken dünyanın Ukrayna’ya destek konusunda Rusya’nın öne sürdüğünden daha çok birlik olduğunu söyledi. Scholz, “Putin’in tuzağına düşmemeliyiz” dedi.

G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yaptıktan sonra Alman ZDF kanalına konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Dünyanın küresel batıya bölündüğünü söylediğinde Putin’in uzağına düşmemeliyiz. Dünyanın dört bir yanında demokrasiler var ve hepsinin benzer perspektifleri var.” dedi.

Scholz, G7’nin “zengin liderlerin savaş hakkında konuştuğu bir kulüp” olarak algılanmaması için Güney Afrika, Hindistan, Arjantİn, Senegal ve Endonezya’dan mevkidaşlarını da dünyada açlık, kalkınma ve çevre konularını konuşmak üzere çağırmıştı. Ancak zirvede gıda, sağlık ve iklime yalnızca 90 dakika ayrılmasıyla bu çağrının içeriğinin zayıfladığı değerlendirildi.

Almanya'da hükûmet Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasının hemen ertesinde savunma harcamalarını artırma kararı almıştı. Şubat ayı sonunda 2022 bütçesinde bir kereye mahsus olmak üzere savunma harcamaları için 100 milyar euroluk ek fon ayrılacağı duyurulmuştu. Başbakan Scholz ayrıca "Bugünden itibaren, her yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sinden fazlası ile savunmamız için yatırım yapacağız" demişti.

Scholz, zirve sonrası yaptığı açıklamada bazı ülkelerde ekonomik büyüme oranlarının düştüğünü, enflasyonun arttığını, ham madde kıtlığı ve tedarik zinciri kesintilerinin bulunduğunu, bunların küçük meydan okumalar olmadığını belirterek, "Tüm G7 ülkeleri üstesinden gelmemiz gereken halihazırdaki krizlerden endişe duyuyor" demişti.