Gündem

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun Erdoğan'a açtığı tazminat davası reddedildi: Duruşma salonunda arbede çıktı

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, karara itiraz edeceklerini söyledi

19 Ekim 2022 14:16

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Aralık 2021 tarihindeki “Alisiz Alevilikle adeta yeni bir din ihdası öne sürülüyor” sözleri nedeniyle açtığı tazminat davası reddedildi. Kararın ardından duruşma salonunda arbede çıktı, polis müdahalede bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Aralık 2021’de Siirt’te yaptığı “Almanya’da özellikle Alevilikten öte Ali’siz Alevilikle adeta yeni bir din ihdası öne sürülüyor. Ve onlara ciddi para desteği veriyorlar. Bundan 2 yıl öncesi rakamla 30 milyon Euro yıllık bunlara para destekleri de olmuştur” açıklaması yapmıştı.

AABF, bu açıklamanın ardından Erdoğan hakkında ‘Alevilik inancına bağlı bireyleri, din ve mezhep farkı gözeterek alenen aşağılama, kişilik haklarına saldırı ve ayırımcılık" davası açmıştı.

nedeniyle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) tarafından açılan 50 bin TL’lik tazminat davasının ilk duruşması Ankara 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.  

Mahkemede savunma AABF’nin avukatı Oya Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müvekkil federasyon hakkında Almanya’dan aldığını öne sürdüğü 30 milyon Euro iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade etti. Aydın savunmasında haksız saldırının tespitini ve talep ettiğimiz tazminatın ödenmesini ve cumhurbaşkanının Alevilerden özür dilemesini ve kararın ulusal gazetelerde ilan edilmesini istiyoruz” dedi.

Duruşmada söz alan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat da “Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada Almanya’dan 2019 yılında 30 milyon Euro aldığımızı ilan etti. Bununla birlikte biz Alman devletinden bu iddiaların doğru olup olmadığına ilişkin açıklama yapmasını istedik. Verdiğimiz soru önergesine verilen yanıtta federasyona 30 milyon Euro aktarılmadığı belgelendi. Biz atılan iftiraya karşı davacı ve şikayetçiyiz” ifadelerine yer verdi.

‘Cumhurbaşkanımız federasyonu değil, Alevilik inancını değiştiren oluşumları eleştirdi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı ise savunmasında müvekkiline yöneltilen suçlamalarının gerçeklikten uzak olduğunu kaydetti. Erdoğan’ın dava konusu olan sözlerinin tamamen kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yapıldığına dikkat çeken davalı avukatı şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında yurtdışında ve özellikle Almanya’da Alevilik inancını değiştiren ve adeta yeni bir ihdas etmeye çalışan bir kısım oluşumları eleştirmiştir. Konuşmasının hiçbir yerinde ne Alevilik inancının ne davacı şahsın ne de federasyonun adı zikredilmemiştir. Aksine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir kısım ülkelerin, ülkemizdeki faaliyetlerine dikkat çekmiştir. Sanıkların Alevilik üzerinden Cumhurbaşkanımıza yönelttiği ithamlar gerçeklikten uzaktır. Cumhurbaşkanımız Alevilerin taleplerine yönelik ‘Alevi çalıştayları’ başta olmak üzere birçok çözüm önerisi sunmuştur. Böylece davanın usul ve esas yönünden reddedilmesini talep ediyorum.”

Dava reddedildi, duruşma salonunda arbede çıktı

GazeteduvaR'da yer alan habere göre, Duruşmadaki beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, davanın reddine hükmetti. Mahkeme başkanının kararı açıklamasının ardından hükme tepki gösteren davacı taraf ile davalı avukatları arasında tartışma çıktı. Duruşma salonunda fiziksel temasa varan gerginliğe polis müdahale etti. 

Duruşmanın ardından Adliye bahçesinde bir araya gelen kalabalık burada basın açıklaması yaptı.

AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, “Kopyala yapıştır bir karar verdiler. Karar madem belli biz buraya neden geldik. Siz Aleviler ile ilgili kararınızı Kalu Bela’dan bu yana vermişsiniz zaten. Karara itiraz edeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.