Dünya
Deutsche Welle

Alman turizm şirketleri: Türkiye'deki yangınlar nedeniyle iptal yok

07 Ağustos 2021 08:03

Türkiye'nin önemli turizm merkezleri olan Antalya ve Muğla bölgelerindeki orman yangınlarının turizmi de etkilemesinden endişe ediliyor.

Almanya'nın önde gelen turizm şirketleri, Türkiye'deki yangınlar nedeniyle rezervasyonların iptal edilmediğini açıkladı.

Almanya'nın ikinci büyük turizm şirketi DER, yangınlar nedeniyle Bodrum bölgesinde Ağustos ayı başında tatil yapmayı planlayanlar için ücretsiz olarak rezervasyon değişikliği veya iptal imkanı sunduklarını belirtti. Ancak, şirket müşterilerinden bugüne kadar bu yönde bir talep gelmediğini bildirdi. Türkiye'nin diğer turizm bölgeleri için ise herhangi bir engel bulunmadığını belirten DER, ancak yangınlar nedeniyle tehlikenin henüz geçmediğini kaydetti. Şirket, "Durumu titizlikle takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Almanya'nın önde gelen turizm şirketlerinden TUI ise Türkiye'de hizmet verdiği otellerin yangından doğrudan etkilenmediğini bildirdi. Turizm bölgelerinde yangınların neden olduğu dumanların etkili olduğunu ifade eden TUI sözcüsü, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve yetkililerle sürekli temas halinde olduklarını ifade etti.

Türkiye'ye her şey dahil paket turlar satan FTI de Ege bölgesi hariç, turizm bölgelerinin yangınlardan pek etkilenmediğini belirtti. Marmaris'teki yangınlar nedeniyle Turunç'ta otellerin alınan önlemler kapsamında geçici olarak tahliye edildiğini bildiren FTI, ancak bölgede tehlikenin geçtiğini ifade etti. "Bazı misafirler son birkaç günde evlerine geri döndü. Ancak bunun dışında şu aşamada ciddi bir iptal talebi ile karşılaşmıyoruz" açıklamasında bulundu.

Alman hükümetinden "dikkatli olun" uyarısı

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik seyahat tavsiyeleri bölümünü güncelleyerek, Antalya, Muğla ve Aydın bölgelerindeki yangınlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Türkiye'ye "Seyahat öncesinde tur operatörü şirketten kalacağınız yerin bu durumdan etkilenip etkilenmediğini öğrenin" denilen açıklamada, otel personelinin ve yerel yetkililerin talimatlarına uyulması tavsiye edildi.

Turizmciler kaygılı

Alman turizm şirketleri rezervasyonların iptal olmadığını belirtse de Türkiye'de turizm sektöründe çalışanlar pandeminin ardından gelen orman yangınlarının turizmi etkilemesinden kaygı duyuyor.

Reuters haber ajansına konuşan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Yangın yüzünden hiç yeni rezervasyon yok. Var olan rezervasyonlar da iptal oluyor. Erken ayrılmalar sebebiyle oteller de boş kaldı" açıklamasında bulundu.

Muğla'da tekne gezileri düzenleyen Özkan Selçuk ise Reuters'a kaygılarını "Cumartesi için iki tane daha rezervasyonum var. Ancak hiç yeni rezervasyon almıyorum. Yangının devam etmesinden korkuyorum. Sabah uyandığımızda evlerimizin ve teknelerimizin üzerine küller yağmış oluyor" sözleriyle aktardı.

Ören'de ailesi ile birlikte pansiyon işleten Gonca Umul da pandemi nedeniyle turizm sektöründe 2020'de yaşanan çöküşün ardından, bu yıl geçen senenin yaralarının sarılmasını umduklarını ifade etti. Ancak, yangın nedeniyle birçok bölge sakininin tahliye edildiğini ifade eden Umul, "Temmuz ayında tamamen doluyduk hatta misafirleri geri çeviriyorduk. Şimdiyse insanlar arayıp yaptıkları rezervasyonları iptal ediyorlar" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, cuma günü yaptığı açıklamada, turizm bölgelerindeki orman yangınlarına rağmen turizm hedeflerinde değişiklik olmadığının altını çizdi. Ersoy, "Bu seneki 25 milyon turist hedefimiz ve 20 milyar dolar gelir hedefimizde bir değişiklik yok" şeklinde konuştu.

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel ise hükümetin hedefinin gerçekçi olmadığını söylüyor. Reuters'a konuşan Yücel, "Pandeminin üzerine bir de yangın geldi. Ege kıyılarının eski haline dönmesi çok uzun zaman alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Turizmde "kırmızı liste" etkisi

İngiltere'nin koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'yi seyahat konusunda üç hafta daha "kırmızı listede" tutma kararının da Türkiye turizmini derinden etkilediği belirtiliyor. "Kırmızı listede" bulunan ülkelerden geri dönenlerin kendi masraflarını karşılayarak, 10 gün boyunca ev yerine otel karantinasında kalması gerekiyor.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Biz İngiliz turistlerin geleceğini umuyorduk. Ancak bu da olmayacak" dedi.

Türkiye'nin turizm hedeflerinin pandemi öncesindeki döneme kıyasla düşük olduğu dikkati çekiyor. Türkiye'nin 2019 yılında turizmden sağladığı gelir 34 milyar dolar civarında kaydedilmişti.

Türkiye'yi ziyaret eden turistler sırasıyla Rusya, Almanya ve İngiltere'den geliyor. Resmi verilere göre, 2019 yılında ülkeye İngiltere'den 2,5 milyon turist ziyarete geldi. Yine resmi verilere göre 2021 yılının ilk altı ayında ülkeye gelen turist sayısı 5,7 milyon olarak kaydedildi. Yılın ilk yarısında turizmden elde edilen gelir ise 5,5 milyar dolar civarında oldu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle