Dünya

Alman endüstrisi, Ren Nehri’nin gittikçe kurumasından dolayı yeni nakliye yolu arayışında

26 Temmuz 2023 14:55

T24 Dış Haberler

Ren Nehri'nde su seviyesinin giderek düşmesi Avrupa'nın en büyük ekonomisini zora sokarken Alman endüstrisinin kömürden kimyasallara kadar pek çok yükü taşımak için yeni yollar aradığı kaydedildi.

Bin 230 kilometrelik uzunluğuyla Alman kültürel belleğinin parçası olan Ren Nehri, ham petrol ve doğalgaz da dahil olmak üzere Alman ekonomisinin yüzde 80’inin ticari ana arteri konumunda yer alıyor. Ancak ilk olarak 2018 sonra 2022 yıllarındaki uzun süreli düşük seviyeli su dönemlerinin ardından nehrin bazı bölgelerindeki su seviyesinin dev kargo gemilerinin tam yüklü olarak ilerleyebilmeleri için tekrar düştüğü öğrenildi.

Reuters’ın haberine göre, nehirdeki mavnalar için tıkanma noktası kabul edilen Kaub bölgesinde su seviyesi, bu hafta başında yılın en düşük seviyesine geriledi.

Şiddetli sıcak hava dalgalarının Güney Avrupa’yı etkisi altına aldığı bu günlerde, su seviyelerindeki düşüş eğiliminin devam etmesinin beklendiği yazıldı.

Nehrin Kaub bölgesinde su seviyesinin 1 metrenin altına düştüğü günlerin sayısını son birkaç yılda arttığı ifade edilirken, geçişlerin mümkün olması için tek seferde mavnayla taşınan yükün eskiye oranla yarıdan daha az ağırlığa düşürülmesi gerektiği belirtildi. Bazı fimaların, düşük su seviyelerinde nakliye yapabilecek mavnalara geçtiği kaydedildi.

Öte yandan, düşük su seviyelerinin etkisinin yalnızca büyük işletmelerle sınırlı olmadı. Ren Nehri trafiğinin yavaşlaması nedeniyle Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası 2018 yılında yüzde 0,4 oranında küçüldü.

Su seviyesinin ekonomiye etkisini daha iyi anlayabilmek için Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü’nün araştırmasına bakılıdığında, Kaub’daki su seviyelerinin belirtilen yıllarda olduğu gibi 30 gün boyunca 78 santimetrenin altında kalması, sanayi üretiminde yüzde 1’lik bir düşüşe tekabül ediyor.

Uluslararası Para Fonu IMF’nin Almanya için 2023 yılında yüzde 0,3 oranında gerileme beklediği göz önüne alındığında, Deutsche Bank, uzun süreli düşük su seviyelerinin ülkenin resesyondan çıkmasını geciktirebileceği yorumunu yaptı.

Endüstrinin yeni tür mavnalar kiralarken ortaya çıkan maliyet sonucunda kar marjının daraldığı ifade edildi.