Dünya

Alman dergisinden, "Kundakçı Erdoğan" kapağı

"Türkiye Cumhurbaşkanı, iktidarını güvence altına almak için birçok yerde tehlikeli çatışmaları körüklüyor"

26 Ocak 2023 13:49

Almanya'nın çok satan siyasi dergilerinden Stern, 26 Ocak 2023 tarihli sayısının kapağında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yer verdi. Derginin kapağında Erdoğan, "Kundakçı" diye nitelendirildi. Derginin kapağında, "Türkiye Cumhurbaşkanı, iktidarını güvence altına almak için Almanya da dahil olmak üzere birçok yerde tehlikeli çatışmaları körüklüyor" denildi.

Dergide, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili dosyaya 10 sayfa ayrılırken, "Erdoğan, iktidarda kalabilmek için vicdansızca çatışmalar çıkarıyor: Kendi ülkesinde, Suriye'de ve ayrıca Almanya'da" ifadesine yer verildi. Almanya'da yaklaşık 1,4 milyon Türk seçmenin bulunduğuna ve son seçimde Erdoğan'ın bu oyların yüzde 65'ini aldığına dikkati çeken dergide, AKP'nin, Almanya'da seçim kampanyası faaliyetleri yürütme isteğinin de arkasında, "her oya ihtiyacı olması olabileceği" belirtildi. 

Derginin, Erdoğan'la ilgili bölümü de, "Huzursuzluk çıkarıcı" başlığıyla başlıyor.

Erdoğan'ın bin odalı bir sarayda yaşadığına dikkat çekilen dosyada, Cumhurbaşkanı'nın hem batı hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğü ayrıca, NATO'yu küçümsediği iddia edildi.

Stern, "Erdoğan bir seçim yenilgisini kabul eder mi? Partisinin ortağı MHP, askeriye ve emniyet güçlerine öylesine yerleşmiş durumda ki kimi uzmanlar onun halkın aksi yöndeki tercihine rağmen iktidarda kalabileceğine dair spekülasyonlar yapıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Londra merkezli medya kuruluşu The Economist ise geçen hafta yayımladığı kapağında, "Türkiye diktatörlüğün eşiğinde" manşetini atmıştı.

AKP'den tepki

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Stern'le ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bunların yaptığı basın yayın faaliyeti değildir, ilkel bir kara propagandadır. Batılı bazı yayın organları, sistematik şekilde Cumhurbaşkanımızı hedef alıyorlar" tepkisini gösterdi.