Gündem

'Alimler Buluşması' bildirisi: Taliban tanınmalı

17 Ekim 2022 16:09

İslami Tebliğ Tedris İlim ve Hareket Adamları Derneği'nin, Taliban sözcüsünün de katılımıyla düzenlediği “Alimler Buluşması” sonrasında bildiri yayınlandı. Bildiride Afganistan’daki Taliban yönetiminin “halk kurtuluş savaşı sonrasında iftihar duyulacak bir devlet kurduğu” savunularak, bu yönetimin tanınması için çaba gösterilmesi gerektiği belirtildi. LGBTİ+’ların da hedef alındığı bildiride, “Şeri eğitim veren medreselerin güçlendirilmesi gerektiği” görüşü yer aldı.

Başkanlığını, Hizbullah davası hükümlüsü Enver Kılıçaslan’ın yaptığı İslami Tebliğ Tedris İlim ve Hareket Adamları Derneği’nin Diyarbakır’da düzenlediği “7’nci Alimler Buluşması” sonrasında, çok tartışılacak bir bildiri yayınlandı. Bildiride, Taliban yönetiminin “kurtuluş savaşı vererek” devlet kurduğu savunulup tanınması için desteklenmesi istendi. “Şeri medreselerin güçlendirilmesi”ni isteyen bildiride, isim verilmeden LGBTİ+’lar da “sapkın” olarak tanımlanıp hedef alındı.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, “Buluşmamızda takdim ve müzakerelerden sonra ortaya çıkan sonuç maddelerini basın kamuoyuna sunuyoruz” diye başlayan bildiride yer alan mesajlar ve maddeler şöyle:

"Müfredatı güncellemek zorundayız"

"Ulema Peygamberlerin (aleyhimüsselam) varisleridir. Peygamberliğin diliyle konuşur, Peygamberlerin ahlakıyla ahlaklanır ve davalarını ayakta tutarlar.

Ümmetin dirilişi, insanlığın medeniyetle yeniden buluşması, Müslümanların ve bütün dünyanın hürriyet, refah ve saadeti için ilme yönelmek, Rabbanî âlimler yetiştirmek; bu hedef doğrultusunda ilmi müfredatı hem fikrî ve ilmî sahada hem teknolojik gelişmeleri takip yönünden güncellemek zorundayız.

"Şer’i medreseler desteklenmeli ve güçlendirilmelidir"

Müfredat ve programını, gayri İslâmî herhangi bir yapının tesiri altında kalmadan, İslam’ın emir ve maslahatları doğrultusunda belirleyen Şer’i medreseler ve onların başında bulunan ulema, medreselerimizin tesis vesilesi olan sabitelerden ve üzerinde yol aldığı esas yapıdan uzaklaştırılmadan desteklenmeli ve güçlendirilmelidir.