Dünya

Alıcısı kapalı olduğu için nerede olduğu bilinmiyordu; "Anlaşmalar kapsamında Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi Razoni, Suriye'ye yaklaştı"

15 Ağustos 2022 15:18

T24 Dış Haberler

Birlemiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda imzalanan anlaşmalar sonucunda 24 Şubat'ta Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi olan Razoni'nin pazar günü Suriye'nin Tartus Limanı'na yaklaştığı belirtildi.

Sierra Leone bayraklı Razoni, anlaşmalar kapsamında 1 Ağustos'ta Odessa'dan yola çıkmış ve İstanbul'daki denetimden sonra İstanbul Boğazı'nın geçerek Lübnan doğru ilerlemişti. Lübnan'daki alıcı teslimatın gecikmesi nedeniyle kargoyu reddedince Razoni, 11 Ağustos'ta Mersin'e demirlemişti. Son günlerde aktarıcısı kapalı seyahat ettiği için geminin nerede olduğu bilinmiyordu.

Pazar günü Reuters'a konuşan iki kaynak, geminin Suriye'nin Tartus Limanı'na yaklaştığını söyledi. 

Ukrayna, Haziran ayında Şam'ın Donbas'taki Rusya destekli ayrılıkçı yapıların bağımsızlığını tanımasının ardından Suriye ile diplomatik bağlarını kesmişti.

Ukrayna'nın Lübnan Büyükelçiliği, Reuters'a yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarından ayrıldıktan sonra gemiden Kiev'in sorumlu olmadığını belirtti. 

Razoni, 26 bin 527 ton mısırla Odesa'dan yola çıkmıştı.