Gündem

Ali Babacan’a dünya medyasından yoğun ilgi

Putin’in davetlisi olarak katıldığı “Rusya’nın Davos”u olarak adlandırılan St.Petersburg Ekonomi Forumu’nda “ana konuşmacı” olarak söz alan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, uluslararası sorunların çözümü için kamu diplomasisini işaret etti

07 Haziran 2024 13:49

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak  St.Petersburg Ekonomi Forumu’na “ana konuşmacı” olarak katılan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, uluslararası medyanın da ilgi odağı oldu. Babacan, İlk günkü konuşmanın ardından  Rusya merkezli RT (Russia Today) İnternational,  BRICS ülkeleri olarak bilinen  Brezilya,  Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yayın yapan  BRICS  TV ve Asya ülkelerinde etkin olan  Big Asia TV Channel’e röportaj verdi.

Uluslararası Krizler “Kamu Diplomasisi” ile çözülebilir

Uluslararası sorunların çözümü için ülkelere “kamu diplomasisi”ni öneren Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde bu yöntemle çok başarılı sonuçlar aldıklarını ve bazı sorunları diyalog ile çözdüklerini söyledi. Babacan, “Kamu diplomasisi çok önemlidir. İş dünyasını, sivil toplum kuruluşlarını, yerel yönetimleri içeren bir alandır. Geleneksel diplomasinin tıkandığı anlarda kamu diplomasisi ülkeler arası diyaloğa nefes aldırır” dedi. 

Babacan “ana konuşmacı” olarak söz aldı

Ali Babacan,  Putin’in ev sahipliğinde 27’ncisi düzenlenen ve bu sene 15 bin kişinin katıldığı St.Petersburg’daki Ekonomi Forumu’nun ilk gününde ana konuşmacı olarak söz aldı. 

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin küresel sistemde seslerini etkili biçimde duyurabilmeleri için bölgesel işbirliklerinin önemine dikkat çeken Ali Babacan, Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden oluşan BRICS ve benzeri oluşumların ülkelere ve küresel sisteme önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. 

Türkiye’nin de BRICS benzeri bölgesel işbirlikleriyle yakın ilişki içerisinde olması gerektiğini savunan ve bunun bir çelişki ve çatışma olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Babacan, “ Türkiye ile Rusya birbirini tamamlayan ekonomik yapılara sahiptir. Bu çerçevede iki ülkenin arasında yakın diyaloğun her zaman karşılıklı saygı anlayışıyla sürdürülmesi gerekir.” mesajını verdi.

Ali Babacan, 8 Haziran’da sona erecek ekonomi forumunda bir kez daha kürsüye çıkacak.