Dünya

Albuquerque'deki Müslüman cinayetlerinin baş şüphelisi Müslüman çıktı; Şii'leri hedef aldığı düşünülüyor

51 yaşındaki Syed'in gözaltına alındığı bildirildi

10 Ağustos 2022 11:42

T24 Dış Haberler

ABD'nin Albuquerque kentinde polis, 4 Müslümanın öldürülmesi ile ilgili soruşturmada baş şüpheliyi yakaladıklarını belirtti.

Gözaltına alınan baş şüphelinin 51 yaşında Muhammed Syed isimli başka bir Müslüman olduğu belirtildi.  New York Times gazetesine konuşan New Mexico İslami Merkezi Başkanı Ahmad Assed, yetkililerin kendisine katilin kızı Şii bir Müslümanla evlendiği için "kin tutan bir Sunni" olduğundan şüphelendiklerini söylediğini aktarmıştı.

Polis, geçen hafta cinayetlerle bağlantılı bir araba tespit ettiklerini duyurmuştu. Albuquerque Polis Şefi, arabayı bulduklarını ve sürücüsü olan Syed'in gözaltına alındığını bildirdi.

Syed'in resmi olarak 41 yaşındaki Aftab Hussein ve 27 yaşındaki Muhammad Afzaal Hussain'i öldürmekle suçlandığı; diğer iki cinayetin de baş şüphelisi olduğu belirtildi.

Ankara açıklama yapmıştı

Dışişleri Bakanlığı, pazartesi günü "ABD’nin Albuquerque şehrinde, üçü son bir hafta içinde olmak üzere, Kasım ayından bu yana 4 Müslüman şahsın şüphe uyandıracak şekilde art arda öldürülmelerinden derin endişe duyuyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Bakanlık pazartesi sabahı yaptığı açıklamada cinayetlerin nefret suçu olabileceğini belirterek, olayın aydınlığa kavuşturulması için ABD'li yetkililere çağrı yapmıştı.

Açıklamada, "Polis tarafından birbiriyle bağlantılı olabileceği ifade edilen ve nefret suçu olması ihtimali bulunan bu seri cinayetlerin faillerinin derhal bulunarak adalet önüne çıkartılmalarını istiyor, ilgili ABD makamlarının olayın tüm boyutlarıyla bir an evvel aydınlığa kavuşturulması için gerekli her türlü soruşturma ve araştırmayı titizlikle yapmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanıldı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.