Politika

"Alay komutanını değil, helikopterleri değiştirin"

İstanbul'daki helikopter kazasının ardından 4’üncü Kara Havacılık Alay Komutanı'nın görev yeri değiştirilmişti

15 Şubat 2019 12:05

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İstanbul Çekmeköy’de, 4 askerin şehit olmasının ardından alay komutanın görev yerinin değiştirilmesini eleştirerek "Alay komutanını değil, helikopterleri değiştirmeniz gerekiyor” dedi.

 Meclis Genel Kurulu’nda Maden Kanunu Teklifi üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, İstanbul’da 4 askerin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazası üzerine konuştu.

Ergenekon davasında tutuklanmadan önce helikopter pilotu olan Çelebi, helikopter kazası sonrası 4’üncü alay komutanının görev yerinin değiştirilmesini eleştirdi, “Bu mu çözüm?” diye sordu.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, düşen UH-1 helikopteriyle beş yüz saat uçuş yapmış bir pilotu olduğunu anlatan Çelebi, üretimi durmuş, tek motorlu, UH-1 helikopterlerinin envanterden çıkarılması gerektiğini söyledi. Çelebi şöyle devam etti:

“Düşen helikopterin motoruna baktığımızda, en az 40-50 yıllık; çok eski ve üretimi yok. Sürekli aynı motoru tamir ediyoruz, uçuyoruz. Açın bu motorları, içerisinden, emin olun, çatlaklar çıkacaktır. Ve gözle görülmeyen çatlaklar da o helikopteri düşürür. Kanatçıklarına baktığınızda, kırıklar çıkacaktır. 20 bin devirle dönen motorlar bunlar. Yıpranmayla birlikte -muhtemelen, son kazada da böyle olmuş olabilir- maalesef şehitlerimiz oluyor. Alay komutanını değil, helikopterleri değiştirmeniz gerekiyor.”

"Teknisyen, pilot eksik"

“Uçan sarayı satın, bu iş çözülür; 50 tane eğitim helikopteri alırsınız” diyen Çelebi, ayrıca pilot ve teknisyen açıklarına dikkat çekti. Kumpas davaları ve FETÖ FETÖ davaları neticesinde ciddi teknisyen, pilot eksik olduğunu söyleyen Çelebi, “Eğitim sıkıntısı da var, bakım sıkıntısı da var. Son uçuşta helikopterin neredeyse akşama yakın, alacakaranlıkta uçtuğunu görüyorsunuz. Neden? Birincisi: Hava durumu, hava muhalefeti. İkincisi de helikopteri uçuşa yetiştirmek maksatlı. O kadar yoğun ki, iş yükü fazla ki yetiştirmek için o saatte çıkmak zorunda kalıyorlar ve bu sonuçlar yaşanıyor” dedi.