Gündem

Aladağ faciasının bilirkişi raporu: Yurt personeli yangın eğitimi almış olsaydı öğrenciler kurtulabilirdi

"Yurda kullanım izni veren ilgili idarenin yetkilileri kusurlu"

24 Ocak 2017 11:05

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde 29 Kasım 2016’da 11’i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınıyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’nın talep ettiği kesin bilirkişi raporu Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan geldi. Habertürk'ten Beycan Üçkardeş'in haberine göre, dosyaya konan raporda 3 kişinin asli, 4 kişinin ise tali kusurlu olduğu belirtildi.

4 Aralık’ta tutuklanan 7 şüphelinin avukatları, Aladağ Sulh Ceza Mahkemesi’ne bilirkişi raporunu gerekçe göstererek tahliye talebinde bulundu. Mahkeme tali kusurlu gösterilen 4 kişinin tutuksuz olarak yargılanmasına karar vererek tahliye talebini kabul etti.

Mahkeme, raporda asli kusurlu görülen kızı da yangında ölen yurt müdürü Cumali Genç, müdür yardımcısı İsmail Uğur ile yurt görevlisi Mahmut D.’nin tahliye talebini reddederken, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç’ı tutuksuz yargılamak üzere serbest bıraktı.

 

İdare kusurlu

 

Bilirkişi raporunda ise şu tespitlere yer verildi:

“Yurt çalışanı personel yangın eğitimi almış ve tatbikat yapmış olsalardı, duman ve sıcak havanın yüksekte olması nedeniyle öğrencileri bilinçli ve soğukkanlı davranarak, dizlerinin üzerinde emekleme şeklinde ağızlarına mendil, bez sararak yangın merdiveninden kaçabilme imkânları olabilirdi.”

Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporda özellikle ölüm olaylarının meydana geldiği üst katın teknik ve inşaat açısından uygun inşa edilmemesi ve yangın çıkış kapılarının mevzuata aykırı olması nedeniyle bina sahiplerinin; yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması, yangın tatbikatının yapılmaması... 

Elektrik tesisatının mevzuata uygun hale getirilmemesi nedeniyle yurt yöneticilerinin; tüm bu kusurlara rağmen yurda kullanım izni veren ve yeterli denetim ile olumsuzlukları sonlandırmayan ilgili idarenin yetkililerinin kusurlu olduğu belirtildi.