Ekonomi

Alaattin Aktaş: Asıl amaç vadesi gelecek borçları ödemekte bir sıkıntı görülmesi ve uzun vadeli kağıtlarla değiştirme isteği mi?

26 Eylül 2024 10:15

T24 Ekonomi

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş,  Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın on yıl vadeli tahvil ihracı için dört yabancı bankaya verdiği yetki ve merkezi yönetimin borç stokuna ilişkin olarak, ''On yıl vadeli borçlanmaya gidilmesinin nedeni acaba yakın zamanda vadesi gelecek yüklü ödemeleri kağıt değişimi yoluyla ötelemek olabilir mi?'' dedi. 

Merkezi yönetimin borç stokunun ağustos sonu itibarıyla 122 milyar dolar olduğunu aktaran Aktaş, yazısında şunları söyledi:

''Ağustos sonundaki bakiyesi 122 milyar dolar olan, daha önce en yüksek düzeye 123.6 milyar dolarla temmuz sonunda çıkan merkezi yönetim borcu için şimdiye kadar ne ödenmiş dersiniz? Maliye’nin sayfasında 2005’ten bu yana olan ödeme verileri var, buna göre 2005’ten bu yılın ağustos ayı sonuna kadar geçen yirmi yıla yakın süredeki toplam ödeme 234.6 milyar dolar olmuş. Bu tutarın 145.1 milyarı anapara, 89.5 milyarı faiz.

Yazımda tablosu da yer alıyor; bu borç için, yani ağustos sonunda 122 milyar dolar olan borç için bundan sonra 115.3 milyar doları anapara, 47.3 milyar doları da faiz olmak üzere tam 162.6 milyar dolar ödenecek. Dikkatinizi çekmiştir; 122 milyar borç için nasıl oluyor da 115 milyar anapara ödemesi yetiyor diye düşünmüşsünüzdür. 

On yıl vadeli borçlanmaya gidilmesinin nedeni acaba yakın zamanda vadesi gelecek yüklü ödemeleri kağıt değişimi yoluyla ötelemek olabilir mi? Bu soruya iyi kötü bir yanıt verebilmek için hangi ay ne ödeneceğine bakmak gerekir. Acaba yakında yüklü ödeme var mı? Var!''

Yazının tamamını okumak için tıklayın

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele