Dünya

Al Jazeera'nin Gazze'deki kameramanı Dakka, İsrail saldırısında hayatını kaybetti

Al Jazeera ekibi dördüncü kez kasten hedef alındı

16 Aralık 2023 13:08

T24 Dış Haberler

Al Jazeera kameramanı Samir Ebu Dakka, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Ferhana Okulu'na yönelik bir İsrail saldırısında hayatını kaybetti. Saldırıda ayrıca Al Jazeera Gazze muhabiri Vail ed-Dahduh da ağır yaralandı. Dahduh daha önce İsrail'in 25 Ekim'de Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef aldığı saldırıda eşi, oğlu ve kızını kaybetmişti. 

Kameraman Dakka ve muhabiri Dahduh, günün erken saatlerinde Han Yunus kentindeki okulun vurulması sonrası bölgeye gitti. Orada incelemelerde bulundukları sırada İsrail'e ait insansız hava aracı okulu ikinci kez vurdu. 

Al Jazeera kameramanı Dakka'nın yaralanmasının ardından İsrail güçleri ambulansların ve kurtarma görevlilerinin kendisine ulaşmasını engelledi. Dakka, beş saatten uzun süre kan kaybetti ve hayatını kaybetti. 

Elinden, kolundan, omzundan ve karnından yaralanan Dahduh ise Han Yunus'taki Nasır Hastanesine kaldırıldı. Hayati tehlikesi olmayan gazetecinin sağlık durumunun stabil olduğu ancak cerrahi operasyon geçirmesi gerektiği öğrenildi.

Al Jazeera ekibi dördüncü kez kasten hedef alındı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Al Jazeera ekibini dördüncü kez kasten hedef aldığı belirtilerek bu durum uluslararası hukuku ihlal eden bir suç olarak nitelendirildi.

Açıklamada, "Dahduh ve Ebu Dakka'nın yaralanması, gazetecilerin korkutulması, İsrail'in çocuklara, kadınlara ve sivillere yönelik işlediği suçların gizlenmesi ve gazetecilerin gerçekleri duyurmalarının engellenmesi bağlamında gerçekleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca İsrail'in 7 Ekim'den bu yana 89 gazeteciyi öldürdüğü, 8'ini alıkoyduğu ve çok sayıda gazeteciyi de yaraladığı bilgisi verildi.