Ekonomi

Aksoy Araştırma Şirketi Kurucusu Ertan Aksoy: Toplum, muhalefetin iktidara gelmesi halinde daha iyi yöneteceğine inanıyor

"AKP seçmen davranışını etkileyen bir argümanını daha kaybetmiş durumda"

20 Eylül 2022 11:25

Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı (SODEV) ve AKSOY Araştırma Şirketi'nin kurucusu Ertan Aksoy, AKP hükümetinin, seçmen üzerindeki ekonomik gücünü kaybettiğini işaret eden araştırma sonuçlarını yayımlayarak analiz etti.

Aksoy, 2018'de yılında halkın çoğunluğunun AKP'nin iktidardan gitmesi durumunda borcunu ödeyememekten korktuğunu, bu düşüncenin ise 2022'de kaybolduğunu belirtti. Aksoy verdiği araştırma verilerine göre toplamda yüzde 77,3'lük bir kesimin borcunu ödemekte zorlandığını söyledi. 

Aksoy buna karşın 2018'deki araştırmanın aksi bir yeni araştırma verilerini paylaşarak Cumhuriyet gazetesindeki yazısında şöyle dedi:

"2018 yılında başta AKP seçmeni olmak üzere önemli oranda seçmen grubu iktidar değişirse borcunu ödemekte zorlanacağını ifade ederken bugün itibarıyla neredeyse bu bakış değişmiş diyebiliriz. Anlaşılan o ki, toplum hem içinde bulunduğu durumdan daha kötü olmayacağını düşünüyor hem de muhalefetin iktidara gelmesi halinde daha iyi yöneteceğine inanıyor.

İktidar değişirse borcunu ödemekte zorlanacağını düşünenlerin oranı yüzde 15,9. Bu oran AKP seçmeninde bile yüzde 29,2’de kalıyor. Özetle, AKP seçmen davranışını etkileyen bir argümanını daha kaybetmiş durumda. 

Sorun ortada ve iktidar değişikliği yakın. Bize düşen, bu sorunu olabilecek en hızlı sürede çözebilmek. Söylendiği kadar kolay olmadığını biliyorum. Fakat iktidar değişikliği ile birlikte enflasyonla mücadele ana gündem olacak. Bir yandan borçlanma ile tüketime alıştırılmış bir toplumun tüketim talebini karşılamak, bir yandan da enflasyonla mücadele etmek gibi büyük bir sınav bizi bekliyor. Şimdiden her evresini milim milim planlamak gerekiyor

Yazının tamamı için tıklayın